Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2011-07-15 - Folkert de Haan wint overtuigend de Lus van Roden.


Terug naar overzicht

 

Folkert de Haan wint overtuigend de Lus van Roden.
 
De uit Oosterwolde afkomstige, maar in Groningen wonende Folkert de Haan van de formatie Gaul For Warchild heeft vrijdagavond overtuigend het belangrijkste criterium, de Lus van Roden gewonnen. Deze wedstrijd over 100 kilometer werd verreden in het centrum van Roden onder grote publieke belangstelling. Van begin af aan denderde het peloton met hoge snelheid over het parcours en al snel moesten een aantal renners het peloton laten gaan.
Een grote rol deze eerste ronden speelde de uit Amerika afkomstige renner Ken Hanson van de Jelly-Belly Presented By Kenda formatie. Deze Amerikaan heeft een jaar gereden bij de formatie van BMC en wist in 2010 tweede te worden bij het Amerikaanse kampioenschap criterium. In 2011 was hij winnaar van de 9e etappe in de Ronde van Korea. Hij werd dan ook winnaar van het klassement over drie ronden, voor Jan Bos uit Nieuwehorne en Harm de Vries uit Buitenpost. Voortdurend waren er demarrages vanuit het peloton met daarbij ook heel vaak te vinden Umberto Atzori uit Zorgvlied, Wim Stroetinga uit Oldeberkoop en een ook zeer actieve Wouter Haan uit Bedum van het Ruiter Dakkapellen Wielerteam.
De beslissende slag misten ze echter. Die ontstond met nog 26 ronden te gaan toen Dennis Smit uit Zwanenburg, de Nederlands Kampioen bij de elite zonder contract en rijdend voor het Metec Cycling Team, Niek Hooghiemster uit Oentsjerk van de formatie Ubbink-Koga, Folkert de Haan uit Groningen van de formatie Gaul, Leander Schreurs uit Elburg van het Koopmans-Batavus Cycling Team en Berden de Vries uit Gieterveen van Ruiter Dakkapellen er vandoor gingen. Alleen Stefan Poutsma uit Peize van WV de Kannibaal wist nog aansluiting te vinden. Deze kopgroep van 6 man werkte goed samen en hoewel het verschil in eerste instantie niet erg groot was, wist men toch uit de greep van het door demarrages verbrokkelde peloton te blijven. Bij de achtervolging was er opnieuw een hoofdrol voor de Amerikaan Ken Hanson, Umberto Atzori en Wim Stroetinga. Favoriet in de kopgroep was de rappe sprinter en ploeggenoot van Umberto Atzori, Dennis Smit uit Zwanenburg, wiens vader Theo Smit winnaar was van de Lus van Roden in 1974. Vader Theo was ook een rappe sprinter en wist zelfs twee Touretappes in zijn carrière te winnen. Met nog twee ronden te gaan demarreerde Folkert de Haan uit de kopgroep vandaan en alleen Leander Schreurs wist nog aansluiting te vinden. In de laatste ronde liet Folkert de Haan er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was en reed bij Leander Schreurs vandaan om solo over de finish te komen. Het was al weer de 7e podiumplaats voor Folkert de Haan dit jaar en zijn tweede overwinning. Eerder won hij al de Ronde van Tolbert, een etappe in de Noordenveld-Westerkwartier Zesdaagse. Tweede werd dus Leander Schreurs uit Elburg die daarmee zijn beste resultaat van dit jaar behaalde en op de derde plaats eindigde Dennis Smit uit Zwanenburg, dit jaar naast het Nederlands Kampioenschap bij de elite zonder contract, al winnaar van de klassieker de Parel van de Veluwe en de Ronde van Bergeijk en ’s-Gravendeel.
Jan Bos uit Nieuwehorne reed nog weg uit het eerste pelotonnetje achtervolgers en pakte een 7e plaats. Umberto Atzori werd 21e en Wim Stroetinga werd als 40e geklasseerd.