Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2011-08-07 - Wim Stroetinga vestigt record met winnen Rabo Koga Omlo


Terug naar overzicht

 

Wim Stroetinga vestigt record met winnen Rabo Koga Omloop van de Bosberg.
 
Met het op zondag 7 augustus winnen van de Rabo Koga Omloop van de Bosberg heeft Wim Stroetinga uit Oldeberkoop twee records gevestigd. Allereerst is hij de eerste renner uit de 37 jarige historie van de wielersport in Appelscha die de Ronde van Appelscha driemaal op zijn naam weet te brengen. Hij won namelijk ook in 2005 en 2006. Verder gaat hij de geschiedenisboeken in als de allereerste renner die de Rabo Koga Omloop van de Bosberg weet te winnen. Wel zijn er diverse renners die de Ronde van Appelscha, die later de Rabobank Ronde van Appelscha ging heten, tweemaal op hun naam wisten te schrijven. De eerste die dit lukte was één van de grootste Friese Wielrenners en wel Henk Hoekstra uit Ureterp die in 1962 en 1963 wist te winnen. Tonny Teuben uit Heerenveen wist te winnen in 1988 en 2003 en Jenning Huizenga uit Franeker in 2004 en 2007. Wouter de Groot uit Lochem tenslotte bracht de Ronde op zijn naam in 2009 en 2010.
Wim Stroetinga liet er geen twijfel over bestaan dat hij de 1e Rabo Koga Omloop van de Bosberg op zijn naam wilde schrijven. Na wat schermutselingen in het begin van de wedstrijd, met René Hooghiemster, de winnaar van de Ronde van Burdaard, en ploeggenoot van Wim Stroetinga in de hoofdrol. Het was dan ook René Hooghiemster die het klassement over drie ronden wist te winnen. Met nog 22 ronden te gaan sprong er een kopgroep van 5 man uit het peloton met daarbij onze twee plaatselijke favorieten Wim Stroetinga en Maint Berkenbosch. Verder zaten daar nog bij Elmar Reinders uit Emmen van het Metec Cycling Team, Nick Mulder uit Maastricht van het Parkhotel Rooding Cycling Team en Arjan Elferink uit Veenhuizen. De laatste moest al snel de kopgroep laten gaan omdat hij het door Wim Stroetinga ontwikkelde hoge tempo niet kon volgen. Met de beide Ooststellingwervers in een hoofdrol wist de kopgroep van 4 man op zeker moment het langgerekte peloton op een achterstand van 42 seconden te zetten. Maar het peloton wenste zich nog niet bij de nederlaag neer te leggen en ging vol in de aanval met daarbij een hoofdrol voor Umberto Atzori uit Zorgvlied, maar ook Sjoerd Visser uit Burgum en Harry Sweering uit Sneek toonden zich zeer actief. Onder impulsen van dit drietal wist het peloton iedere ronde iets dichterbij te komen. Met nog 7 ronden te gaan keek het peloton de koplopers in de rug en dat was het moment voor Wim Stroetinga en Maint Berkenbosch om nog eens extra gas te geven. Dat was te veel voor Elmar Reinders en Nick Mulder die zich dan ook terug lieten zakken in het peloton. Wim Stroetinga en Maint Berkenbosch hadden inmiddels al weer een voorsprong van 20 seconden genomen op het peloton, maar nog wenste het peloton zich daarbij niet neer te leggen en kwam uiteindelijk nog tot op 15 seconden van de koplopers. Maar toen de kopgroep met een voorsprong van 20 seconden de laatste ronde inging was al zeker dat een sterke Wim Stroetinga zich de overwinning niet meer zou laten afpakken. De betere sprinter Wim Stroetinga had in de eindsprint geen enkele moeite met de veel in het buitenland koersende Maint Berkenbosch en wist met een paar fietslengten verschil deze allereerste Rabo Koga Omloop van de Bosberg op zijn naam te schrijven. Maint Berkenbosch, die woont in Cadier en Keer maar oorspronkelijk uit Oldeberkoop komt, werd dus tweede en daarmee was het Ooststellingwerfse succes compleet. Het was voor Wim alweer zijn negende overwinning van het seizoen, eerder won hij drie etappes in Olympia’s Tour door Nederland, de Ronde van Beilen, de Acht van Annen, de Pinksterdrieronde van Krommenie en de Ronde van Duizel. Maint Berkenbosch werd dit seizoen al eerder tweede en wel in de 2e etappe van de Tour of North in Noord-Ierland. Op de derde plaats eindigde Sander Kingma uit Assen, die naast het fietsen ook een hele goede marathonschaatser is. Hij liet dat zien door 4e te worden op het NK marathon schaatsen op natuurijs. Arjan Stroetinga eindigde op een 16e plaats.
In de laatste ronde kwam Umberto Atzori nog te vallen en hoewel het zich aanvankelijk ernstig liet aanzien mocht hij het ziekenhuis dezelfde avond al weer verlaten.
 
Hij had zelfs al weer plannen om dinsdag 9 augustus mee te rijden bij de elite en beloften in de Gouden Pijl van Emmen, maar inmiddels blijkt dat hij toch zijn kaak heeft gebroken en dat betekent dat hij voorlopig geen wedstrijden kan rijden. Erg jammer voor deze renner die, na zijn operatie aan het begin van het seizoen,de laatste tijd juist weer zo goed reed en zelfs de Ronde van Nijeveen wist te winnen.
Het wielrennen en het skeeleren en het rijden van Rabo Koga ronde van Appelscha in de vorm van een omloop is een succesvolle formule gebleken, want nog nooit stond er zoveel publiek aan het parcours.
Daarnaast was er ook nog een voortreffelijke band uit Brabant, de Dutch Show Compagny, die het publiek lieten genieten van een breed repertoire aan muziek waarin alle genres voorkwamen. Op het talentenpodium eerder deze middag was er een optreden van het duo Sundelay die op een voortreffelijke wijze een programma brachten van pop, rock, funk en jazz.
De uitslag van de eerste tien van de Rabo Koga Omloop van de Bosberg voor elite en beloften en amateurs luidt als volgt:
  1. Wim Stroetinga Oldeberkoop van het Ubbink Koga Cycling Team
  2. Maint Berkenbosch Cadier en Keer van het Koopmans-Batavus Cycling Team
  3. Sander Kingma Assen van de NWVG uit Groningen
  4. Jorrit Bergsma Aldeboarn van de WV Olympia uit Heerenveen
  5. Thomas Nijman Heino van de NWVG Groningen
  6. Johan Knol Midwolde
  7. Willem Klein Tijssink Hattem van de Hanzerenners Zwolle
  8. Binne-pier de Haan Oudega van het Parkhotel Rooding Cycling Team
  9. Arjan Elferink Veenhuizen
  10. Jos Boonstra van WV de Kanibaal uit Peize
16. Arjan Stroetinga Waskemeer van de WV Olympia uit Heerenveen.
De leidersprijs ging eveneens naar Wim Stroetinga. De beste amateur was Jos Boonstra uit Peize met een 10e plaats en de snelste ronde kwam op naam van Willem Klein Tijssink uit Hattem van de Hanzerenners uit Zwolle.