Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2011-08-07 - Skeeleren en wielrennen trekt veel publiek naar Appelsc


Terug naar overzicht

 

Skeeleren en wielrennen trekt veel publiek naar Appelscha.
 
De combinatie van skeeleren, amusement en wielrennen heeft zondag 7 augustus veel publiek getrokken naar de Bosberg. De organisatie van het skeeleren was in handen van Podium en die had gezorgd voor een sterk deelnemersveld bij het skeeleren. Alleen bij de dames viel het aantal inschrijvingen wat tegen. Vooral dat Elma de Vries verstek liet gaan was een teleurstelling voor de organisatie en het publiek. Maar er bleven nog genoeg sterke dames over, zoals een Hilde Goovaerts uit het Belgische Zemst in 1995 wereldkampioene en winnares van zes Europese titels en vele malen Belgisch kampioene en dit jaar tweede in de Ronde van Gaasterland in Oudemirdum. Ook aanwezig was Brooke Lochland uit Australië, winnares van de Ronde van Gaasterland. Deze twee waren ook de grote favorieten in de Rabo Koga Omloop van de Bosberg voor skeeleraars. Dat lieten ze ook duidelijk zien in de loop van de wedstrijd. Met nog 5 ronden te gaan was er een kopgroep van 4 vrouwen met daarbij de twee grote favorietes. Verder zat daar nog bij Marieke van den Hoek uit Wassenaar en zeer verrassend Corine Strikwerda uit Veenwouden. Het was Hilde Goovaerts die in de laatste ronden de lont in het kruitvat stak, maar zij slaagde er niet in om weg te rijden van haar grote concurrent Brooke Lochland. Uiteindelijk wisten beide een lichte voorsprong te nemen op de rest van de kopgroep en in een spannende eindsprint was het Hilde Goovaerts die met nauwelijks waarneembaar verschil deze eerste Omloop van de Bosberg voor skeeleraars wist te winnen en daarmee revanche nam op de winnares van de Ronde van Gaasterland Brooke Lochland. Tweede werd dus Brooke Lochland uit Australië. Op de derde plaats eindigde Marieke van den Hoek uit Wassenaar en vierde werd Corine Strikwerda uit Veenwouden. Als 5e, met een ronde achterstand, eindigde Lilian van Haaster uit Rijnsburg.
De Belgische Hilde Goovaerts was vol lof over het parcours. Ze vond het een mooi rondje, met alles erop en eraan. Een wedstrijd die voor herhaling vatbaar is aldus Hilde Goovaerts. Ze was alleen teleurgesteld in het aantal dames dat maar deelnam aan deze wedstrijd.
Bij de masters, die 1 minuut na de dames van start gingen, ging de winst naar Bram Hachmang uit Amsterdam. Deze verklaarde na afloop dat hij het bijzonder zwaar had gehad. Hij was er onderweg 4 keer bijna afgereden maar wist iedere keer weer bij te komen en uiteindelijk de overwinning te pakken. Ook hij vond het een mooi rondje, heel zwaar en ook lastig omdat de Schapendrift achter het zwembad nog niet helemaal droog was. Op de tweede plaats bij de masters eindigde Evert Hoolwerf uit Eemdijk en de derde plaats op het erepodium van de organisatie Podium werd ingenomen door Rens Oldenkamp uit Zandhuizen. De verdere uitslag was als volgt: 4e Gerald Bos uit Kloosterburen, 5e Paul van de Ven uit Cruquius, 6e de vooraf als favoriet getipte Albert Bakker uit Scharmer, 7e Geert Kruims uit Een, 8e Niek Bravenboer uit Oud Beijerland, 9e Jean-Luc Ostyn uit het Belgische Kortrijk en 10e Bert Adema uit De Westereen. Bij de heren A, B en C kwamen alle grote favorieten aan de start, waaronder de Nederlands Kampioen Crispijn Ariëns uit Wolvega. Met de Bosberg als scherprechter werd er veel strijd geleverd en het peloton viel dan ook in drie stukken uiteen. Verzeilde je in het derde peloton dan was het moeilijk om weer bij de kop te komen. De wedstrijd werd op gang gebracht door Europees Kampioen bij de junioren Ruurd Dijkstra, Koen Verweij uit Alkmaar, Jan van Loon uit Lelystad en Rob Hadders uit Groningen. In de loop van de wedstrijd wisten een aantal rijders zich nog naar de kop te rijden, maar ook anderen wisten het tempo niet vol te houden en moesten de kopgroep weer laten gaan. Daarbij o.a. Europees Kampioen bij de junioren Ruurd Dijkstra. De Bosberg of zoals speaker Erik Jager zei, de Cauberg van Friesland begon ondertussen zijn tol te eisen en het peloton viel in groepen uiteen. De Nederlands kampioen die in de derde groep van het peloton verzeild was geraakt wist zich als enige nog naar voren te rijden en solo naar de koplopers toe te rijden.
Deze kopgroep werkte in eerste instantie goed samen maar daar kwam in de laatste 5 ronden een einde aan toen Rob Hadders en Jan van Loon uit de kopgroep weg demarreerden.
Maar Rob Hadders wilde alleen aankomen en koos opnieuw voor de aanval. Dat was te veel voor Jan van Loon die de ontketende Rob Hadders niet kon volgen. Alleen de ijzersterke Crispijn Ariëns wist nog bij Rob Hadders te komen en samen beklommen ze voor de laatste keer de Bosberg. In de sprint was Crispijn Ariëns de sterkste en won deze Rabo Koga Omloop van de Bosberg bij de heren A,B en C. Rob Hadders die werkelijk alles gegeven had en terug kan zien op een sterke gereden wedstrijd werd dus tweede. Derde werd Erwin Mesu uit Middelburg, 4e Jan van Loon uit Lelystad en 5e Christijn Groeneveld uit Heerhugowaard. De sterke Willem Hut uit Waskemeer werd na een solo van een kleine 30 kilometer verdienstelijk 6e. 7e werd Durk Fabriek uit Jubbega, 8e Peter van der Pol uit Utrecht, 9e Sjaak Schipper uit Medemblik en 10e Douwe de Vries uit Heerenveen. Bob de Vries uit Haule die het skeeleren ziet als training voor het schaatsen werd 19e. Ook aanwezig als deelnemer was de Olympisch Kampioen van Turijn bij het schaatsen Bob de Jong. Hij reed de Omloop van de Bosberg als training voor het komende schaatsseizoen maar kon het tempo niet volgen en verliet al snel de wedstrijd. De rijders waren vol lof over het parcours en de organisatie en waren van mening dat deze wedstrijd zeker voor herhaling vatbaar is.
De organisatie Podium had ook voor de nodige randactiviteiten gezorgd met in de hoofdrol de Dutch Show Compagny uit Brabant. Deze maakten er op het grote podium een fantastische show van. Deze enthousiaste groep van zangers en zangeressen kan alle genres zingen en pasten daar ook hun kleding steeds op aan. In het voorprogramma, tijdens de wedstrijd voor de dames en de masters, was er een optreden van het duo Sundelay. Dit duo zong en speelde op voortreffelijke wijze een repertoire bestaande uit pop, rock, funck en jazz.
Het was mede door het mooie weer een grandioze dag voor zowel deelnemers, toeschouwers als organisatie. De organisatie kreeg na afloop dan ook alleen maar lovende kritieken en de vraag om dit voortaan jaarlijks te doen op hetzelfde parcours. De organisatie wil iedereen bedanken die meegewerkt heeft om deze dag tot dit grote succes te maken. In de eerste plaats zijn dit de vele vrijwilligers, want zonder hen zou het niet mogelijk zijn geweest om deze Rabo Koga Omloop van de Bosberg te organiseren. Ook een woord van dank gaat uit naar de sponsors die door hun financiële bijdrage deze Omloop mogelijk hebben gemaakt. Tot slot bedankt de organisatie de mensen van de Organisatie Podium, de Stichting Wieler Promotie Olympia, de EHBO, de Pers, de gemeente en de jury van het wielrennen en het skeeleren met de voortreffelijke speaker Erik Jager die zowel bij de finish als vanaf de motor voortreffelijk commentaar gaf.
Ook dank aan degenen die misschien niet voorkomen in bovenstaand rijtje maar zonder wiens medewerking deze dag niet zo’n groot succes was geworden.