Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2011-03-31 - Net niet voor Lieuwe Westra in driedaagse Van de Panne


Terug naar overzicht

Net niet voor Lieuwe Westra in Driedaagse van De Panne.

Lieuwe Westra is er niet in geslaagd om de 35e KBC Driedaagse van De Panne in Belgiëte winnen. In de afsluitende tijdrit van 15 kilometer moest hij 14 seconden toegeven op de uiteindelijke winnaar, de Belg Sebastien Rosseler van Radio Schack. In de ochtendetappe van De Panne naar De Panne wist hij zich goed staande te houden en te finishen in de eerste groep van het uitgedunde peloton. Op 25 kilometer voor de finish waren het Jens Keukeleire van Cofidis en Boy van Poppel van United Healthcare Presented By Maxxis die een poging waagden het peloton te ontvluchten. Maar ze slaagden er niet in om ver weg te komen. Op 20 kilometer voor het einde was het dan ook met hun vlucht gedaan en werden ze gegrepen door het eerste deel van het sterk uitgedunde peloton. Op dat moment ontsnapte Christopher Sutton van het Team Sky, maar ook zijn vlucht reikte niet ver. Op 16 kilometer voor het einde was de eerste groep weer compleet. Dat was het moment dat de Italiaan Frederico Canuti van Colnago-CSF Inox ontsnapte en lang voorop bleef. Zijn voorsprong reikte echter nooit verder dan 22 seconden. Op 2 kilometer voor de finish werd hij gegrepen door de eerste groep van het peloton, aangevoerd door de mannen van HTC-Highroad. Op 1 kilometer voor het einde probeerden nog 4 man de massasprint in de Veurnsestraat in De Panne te ontlopen, maar zonder resultaat. Met een uiterste krachtsinspanning probeerde de Litouwer Tomas Vaitkus nog alleen aan te komen. Hij hield lang stand, maar in de laatste meters wist de groep nog langszij te komen. In de massasprint was het de Italiaan Jacopo Guarnieri van Liquegas die als eerste over de streep ging. Beste Nederlander met een 4e plaats was Kenny van Hummel van Skil-Shimano. Lieuwe Westra eindigde, in dezelfde tijd als de winnaar, op een 30e plaats in de ochtendetappe. Doordat de Belg Bert De Backer van Skil-Shimano tijdens de ochtendetappe de nodige bonificatieseconden bijeen had gesprokkeld nam hij de witte leiderstrui over van Lieuwe Westra. Deze bleef tweede in het Algemeen Klassement met 2 seconden achterstand op Bert De Backer. Met de tijdrit voor de boeg moest dit genoeg zijn voor de eindoverwinning, daar waren alle commentatoren het over eens. Maar het liep anders, want het was de Belg Sebastien Rosseler die bij het eerste meetpunt al 10 seconden voorlag op Lieuwe Westra. Aan het einde was die voorsprong gegroeid tot 14 seconden.
De Belg Sebastien Rosseler werd dus winnaar van de 15 kilometer lange tijdrit van De Panne-Koksijde-de Panne. Lieuwe Westra eindigde op de 2e plaats met 14 seconden achterstand en 3e werd de Pool Michal Kwiatkowski van Radio Schack in dezelfde tijd als Lieuwe Westra.
Het Algemeen Klassement kwam er daardoor als volgt uit te zien:
1e en winnaar van de 35e KBC Driedaagse van de Panne: Sebastien Rosseler van Radio Schack in een tijd van 12.21.26 uur. Op de tweede plaats Lieuwe Westra van Vacansoleil-DCM met 6 seconden achterstand en 3e de Pool Michal Kwiatkowski, eveneens van Radio Schack met 14 seconden achterstand op de winnaar.   
Sebastien Rosseler is overigens een goede tijdrijder. Zo werd hij in 2003 winnaar van de Proloog van Olympia’s Tour en won hij tevens de 6e en de 7e etappe. In 2007 was hij de sterkste in de tijdrit van de Eneco Tour en in 2009 was hij de sterkste in de individuele tijdrit in de Ronde van België. En in 2010 was hij ook nog eens winnaar van de Belgische semi-klassieker De Brabantse Pijl. Kortom een sterke renner.
De Driedaagse van De Panne werd voor het eerst verreden in 1977 en de winnaar was toen de Belg Roger Rosiers. De wedstrijd werd 7 keer gewonnen door een Nederlander, het laatst door Joost Posthuma.
Aan de afsluitende tijdrit deden maar 56 renners mee. 77 renners waren in de ochtendetappe buiten de tijdslimiet binnengekomen en door de UCI uit koers genomen.
Lieuwe Westra heeft zijn contract bij Vacansoleil-DCM vandaag verlengd tot 2013. Ook werd vandaag bekend gemaakt dat hij zondag voor Vacansoleil de Ronde van Vlaanderen rijdt in dienst van de kopmannen Stijn Devolder en Björn Leukemans.