Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2011-10-23 - Veel publiek bij geslaagde Open Friese Kampioenschappen


Terug naar overzicht

 

Veel publiek bij geslaagde Open Friese Kampioenschappen ATB en Veldrijden.
 
Er was zondag veel publiek afgekomen op het Open Fries Kampioenschap ATB en Veldrijden, wat voor het tweede achtereenvolgende jaar werd verreden in Appelscha. Vooral op het zandpad van de Boerestreek hadden zich veel toeschouwers verzameld. De organisatie was verrast door de grote opkomst van de renners, waarvan er velen zich nog op de dag zelf lieten inschrijven. Vooral op het onderdeel Funklasse voor heren en veteranen ouder dan 40 jaar was de toeloop overweldigend. Niet minder dan 80 renners gingen er van start.
Er was door de organisatie een mooi en uitdagend parcours uitgezet in het bos. Mede door de Boerestreekmarkt die gelijktijdig werd gehouden werd het een sfeervol gebeuren. Wel zorgde dit voor een aanmerkelijke verkeersdrukte waaraan de verkeersregelaars van de organisatie hun handen vol aan hadden. Mede door de afsluiting van een deel van de Vaart Zz was het niet mogelijk om de Boerestreek in zijn geheel af te sluiten. Maar gelukkig bleven ongelukken uit. De wedstrijden gingen ’s morgens om 11.00 uur met het kampioenschap voor de jeugd van 8 t/m 10 jaar. De winst ging in deze klasse naar Bodi Del Grosso uit Eelde van de WV De Meteoor Assen-Roden, die daarmee zijn eerste overwinning van dit veldritseizoen boekte. Op de tweede plaats eindigde Mark Dillema uit Doezum van de WV Otto Ebbens en derde werd Brian de Vries uit Wolvega.
Daarna was de beurt aan de jeugd van 11 en 12 jaar met hierbij ook een aantal Ooststellingwersfe wielertalentjes. Succes was er in deze klasse voor Iris Ton uit Waskemeer van de WV Meteoor Assen-Roden die met een derde plaats op het podium kwam. De winst ging naar Ramon Eikelboom uit Scheerwolde van de MTB Club Havelte. Op de tweede plaats eindigde Sylvan Loves uit Odoorn. Een keurige 7e plaats was er voor Marianne de Vegt uit Oosterwolde van de WV Meteoor Assen-Roden. Jordi de Jong uit Oosterwolde van de WV Woonexpo Kapenga eindigde op een 11e plaats.
Bij de jeugd van 13 en 14 jaar kwamen 19 deelnemers aan de start. Hier werd eerste Wouter Deems uit Wolvega van de Wielervereniging Olympia uit Heerenveen. Op de tweede plaats eindigde Sil Faber uit Ureterp van de WV Woonexpo Kapenga en derde werd Micha Gankema uit Assen van WV Meteoor Assen-Roden.
Daarna was de start van de Funklasse voor de vrouwen, de junioren en de jongens en meisjes van 15 en 16 jaar. Bij de vrouwen was er een Ooststellingwerfs succes. De winst ging naar Karen Brouwer uit Oosterwolde van de MTB Club Havelte. Jannie de Vreese uit Bakhuizen, die pas sinds een halfjaar fietst en voor de eerste keer aan een wedstrijd meedeed, werd tweede en een derde plaats was er voor Margriet Engelsma uit het Groningse Noordwijk van de NWVG uit Groningen. Bij de junioren en de jongens en meisjes van 15 en 16 jaar werd de wedstrijd gewonnen door Patrick van der Duin uit Nieuw Roden. Op de tweede plaats eindigde Benjamin Zuidema uit Dokkum en derde werd Patrick Runhart uit Ruinen.
De grote klapper was het kampioenschap in de Funklasse voor heren en veteranen ouder dan 40 jaar. Er gingen niet minder dan 80 renners van start voor hun wedstrijd over 45 minuten. In verband met de grote deelname was het parcours iets langer gemaakt om te voorkomen dat de hele groep bijna gelijktijdig de tweede ronde in zou gaan. Opnieuw succes voor Ooststellingwerf met de titel voor Stefan van Bolhuis uit Appelscha die vanaf het begin aan de leiding reed. Op de tweede plaats eindigde Thom Bonder uit Assen en derde werd Gert Wiersma uit Zuidlaren. Stefan van Bolhuis is pas sinds een halfjaar actief met fietsen. Hij heeft eerst op hoog niveau volleybal gespeeld. Dat bracht hem van AFC in Appelscha naar Sneek, Groningen en Assen. Hij wil zich nu helemaal gaan richten op het fietsen, maar wel maakt hij het seizoen nog af bij AFC in Appelscha. Hij is nu bezig met het zoeken naar sponsors en gaat volgend jaar wedstrijden rijden, eerst bij de amateurs, maar hij is wel van plan om op een zo hoog mogelijk niveau te fietsen.
De snelheid zit er bij hem wel in, maar hij wil zich dit jaar de techniek van het fietsen op een mountainbike zien eigen te maken.Wat dat betrof paste dit parcours, dat voor een groot gedeelte over zandpaden ging, hem ook wel.
De opkomst bij de heren licentiehouders was teleurstellend. Er kwamen slechts 15 deelnemers aan de start. De organisatie had hier concurrentie van de nationale veldritten en het Oostelijke kampioenschap MTB. Maar ook zijn er maar weinig licentiehouders in het Noorden die aan ATB wedstrijden meedoen.
Bij de veldrijders ging de titel naar Jan Albert Krans uit De Wilp. Op de 2e plaats eindigde Henk Bos uit Drachten en derde werd Simon Schram uit Wolvega.
Bij de mountainbikers was er wederom Ooststellingwerfs succes. Winnaar en Fries Kampioen werd Arie de Jong uit Oosterwolde. Op de tweede plaats eindigde Maurits Buist uit Drachten en derde werd de Open Fries Kampioen van vorig jaar, Arjan Broekema uit Oosterwolde. Verder was er nog een 25e plaats voor Wim Joustra uit Oosterwolde.
Arie de Jong was er trots op Fries Kampioen te zijn, maar de titel had voor hem wel meer waarde gehad wanneer de concurrentie groter was geweest. Hij vond het een snel parcours met enkele technische stukken, echt een parcours voor mountainbikers. Overigens zit het mountainbikeseizoen er al weer op. Wedstrijden voor mountainbikers/ATB’ers zijn er niet in de wintermaanden.
Gezien het succes van het Open Fries Kampioenschap dit jaar is het nu al vrijwel zeker dat er in 2012 een vervolg komt en opnieuw in Appelscha. Dat het zo’n succes was is mede te danken aan de sponsors en niet in het minst ook aan de vele vrijwilligers die twee dagen in touw zijn geweest om alles in goede banen te leiden.