Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2014-01-05 - Arjan Stroetinga wint vijfde nationale titel marathonsc


Terug naar overzicht

Arjan Stroetinga wint vijfde nationale titel marathonschaatsen op kunstijs.

 

Arjan Stroetinga uit Waskemeer wist zondag zijn vijfde nationale titel marathonschaatsen op kunstijs te pakken. Het was door het zo plotseling overlijden van Sjoerd Huisman een emotioneel zware wedstrijd en daardoor wisten ook slechts 19 rijders de finish te bereiken. In de wedstrijd over 150 ronden op de kunstijsbaan van Dronten bepaalde het Team van BAM-Univé de koers. Vooral Jorrit Bergsma speelde daarin een belangrijke rol. Maar na de passage van de 100 ronden was het Bob de Vries uit Haule die de kop overnam. Even leek het er zelfs op dat deze als troef zou worden uitgespeeld door het Team van BAM, maar toen coach Jillert Anema aangaf het wat rustiger aan te doen was het met de aanval gedaan.

Opnieuw was het Jorrit Bergsma die de sprinter van de ploeg, Arjan Stroetinga, naar voren bracht en er voor zorgde dat het tempo hoog bleef. Concurrent Gary Hekman van het Team van Werven moest van achteren komen en dat kostte hem misschien net dat beetje kracht wat hij in de sprint uiteindelijk tekort kwam.

Voor het ingaan van de laatste bocht kwam Gary Hekman op kop, maar Arjan Stroetinga wist nog binnendoor te steken en zo naar zijn vijfde nationale titel te sprinten. Gary Hekman werd tweede en Frank Vreugdenhil uit Eldersloo sprintte naar het brons.

Arjan verklaarde na afloop dat hij wist dat het moeilijk zou worden, maar dat de jongens van de ploeg hem goed hadden afgezet. Ook bij hem werd de vreugde van het kampioenschap getemperd door het overlijden van Sjoerd Huisman. Verschrikkelijk natuurlijk aldus Stroetinga die vrijdag nog bij de herdenking in Hoorn aanwezig was geweest. Arjan Stroetinga reed vaak tegen Sjoerd Huisman en in tientallen sprints knokten ze om de overwinning, zoals ook in het NK op de Oostvaardersplassen waar de afgelopen weken veel naar werd verwezen. Heel graag had hij dat nog heel lang gedaan. We waren concurrenten aldus Arjan, maar hadden veel respect voor elkaar.

Bob de Vries uit Haule werd zesde.

Roelof Koops uit Eexterveen zorgde voor een succesje voor het Team Selecteq van subsponsor Jongsma Engineering Solutions uit Oosterwolde, door in de massasprint naar een 9e plaats te sprinten.

Na het NK op de mass start vorige week, opnieuw dus een Nederlandse titel voor Arjan Stroetinga.

Bij de dames ging de overwinning naar Foske Tamar van der Wal uit Groningen die daarmee haar tweede nationale titel pakte. Elma de Vries uit Meppel werd achtste en leverde daarmee ook weer een prima prestatie.