Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2015-12-06 - Open Fries Kampioenschap ATB zondag in Appelscha.


Terug naar overzicht

Open Fries Kampioenschap ATB zondag in Appelscha.

 

Na de Nationale Jeugdveldrit zaterdag en de wedstrijden om de Friese titel zaterdag was het zondag de beurt aan de ATB 'ers. Onder perfecte omstandigheden en grote publieke belangstelling gingen die van start met de wedstrijden voor de jeugd. De Jongens van Outdoor en die van ATB Clinics.nl hadden er weer voor gezorgd dat het parcours er perfect bijlag en niets stond dan ook een een mooie serie van wedstrijden meer in de weg. Het eerst kwam de jeugd van categorie 1 t/m 3 aan de start. Omdat het tevens een ICW wedstrijd betrof mochten ook de renners in het bezit van een veldrit fiets hieraan meedoen. Zij kwamen echter niet in aanmerking voor het Open Fries Kampioenschap omdat de titelstrijd voor de veldrijders zaterdag al was geweest. Er kwamen 21 renners aan de start. Het was Danny Turkstra uit Beilen die meteen de leiding nam, op korte afstand gevolgd door Job Weijdema uit Tuk. Dat bleef zo tot aan de finish. Inmiddels was Mads de Roos uit Appelscha, die een sterke wedstrijd reed, opgerukt naar de derde plaats. Dat werd ook het podium. 1 en Fries Kampioen Danny Turkstra uit Beilen. Tweede Job Weijdema uit Tuk en derde Mads de Roos uit Appelscha. Na zijn tweede plaats in Emmen vorige week dus ook nu weer een podiumplaats voor Mads de Roos.  Daarna was het de beurt aan de jeugd van categorie 6 en 7. De strijd om de Friese titel ging hier tussen Brian de Vries uit Wolvega en Tim de Jong uit Assen. Het was uiteindelijk Brian de Vries uit Wolvega die aan het langste eind trok en de mooie Friese kampioenstrui mocht aantrekken. Tim de Jong uit Assen werd tweede en als derde mocht op het podium plaatsnemen, Wout Schuttert uit Oostzaan. Twee minuten na categorie 6 en 7 ging de jeugd van categorie 4 en 5 van start. Het was Miguel van Tintelen uit Baars, gisteren derde bij de veldrijders, die meteen de leiding pakte en onbedreigd naar de finish reed en de Friese titel pakte. Het zilver was voor Joris Funken uit Assen en het brons ging naar Rick Doornbos uit Hijken.

De nieuwelingen en junioren maakten er een spannende wedstrijd van en na de eerste doorkomst lagen alle favorieten nog dicht bij elkaar. Maar bij de tweede doorkomst waren de kaarten al aardig geschud en had Ramon Eikelboom uit Scheerwolde al een mooie voorsprong opgebouwd op de nummer twee in de wedstrijd, Rick de Vries uit Wolvega. De strijd om de derde plaats ging daarachter tussen Bart Nijveen uit Geesbrug en Onno van der Boomen. Het was uiteindelijk Bart Nijveen uit Geesbrug die de laatste podiumplaats wist te pakken. Goud en de Friese titel dus voor Ramon Eikelboom uit Scheerwolde, zilver voor Rick de Vries uit Wolvega en brons voor Bart Nijveen uit Geesbrug. Er was een zesde plaats voor Tycho Dijkstra uit Appelscha.

Bij de dames junior dames en nieuwelingen meisjes was de winnares van het Open Fries Kampioenschap zaterdag bij de veldrijders, Karen Brouwer uit Haarlem, ook bij de ATB 'ers veruit de sterkste. Ze pakte meteen de leiding en wist iedere ronde verder uit te lopen op Marianne Vlasveld uit Rotsterhaule. Het goud was dan ook onbedreigd voor Karen Brouwer uit Haarlem maar afkomstig uit Oosterwolde. Al even onbedreigd ging het zilver naar Marianne Vlasveld uit Rotsterhaule en het brons was verrassend voor Reina Wietzes uit Hall, na een verbeten gevecht  met Daphne de Vries uit Wolvega die ze pas in de laatste ronde achter zich wist te houden. Als beloning mocht Karen Brouwer, met twee Friese titels dit weekend zeer succesvol, de prijzen uitreiken bij de nieuwelingen en de junioren. Het klapstuk van de dag was de wedstrijd bij de heren die massaal op dit evenement waren afgekomen. Er stonden maar liefst 80 renners aan de start en dat hadden er zelfs 81 kunnen zijn als Henk Bos uit Drachten zijn wiel bij het inrijden niet krom gereden had. Het werd een titanenstrijd om de Friese titel tussen Bart Barkhuis uit Norg, zaterdag Open Fries Kampioen bij de veldrijders, en Erik Groen uit Apeldoorn. Ronden lang bleven ze bij elkaar en pas in de laatste ronde wist Erik Groen Bart Barkhuis van zich af te schudden. Bart Barkhuis,die in de laatste ronde de wedstrijd van gisteren nog in zijn benen voelde, moest uiteindelijk nog 37 seconden toegeven op de winnaar Erik Groen uit Apeldoorn. Achter deze beide heren was er nog een felle strijd gaande om het brons, met daarbij ook een hoofdrol voor Arie de Jong uit Oosterwolde. Deze kon het uiteindelijk niet bolwerken en moest in de laatste ronde nog 11 seconden toegeven op Tim Smeenge uit Zeegse die daarmee het brons pakte. Arie de Jong werd dus vierde en dat was een prima prestatie in dit sterke veld. Daarmee kwam er een einde aan een succesvol weekeinde van veldrijden dat door renners en publiek zeer werd gewaardeerd. Dus op naar het NK in 2017.