Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2015-01-04 - Jorrit Bergsma wint NK marathonschaatsen, Arjan Stroeti


Terug naar overzicht

Jorrit Bergsma wint NK marathonschaatsen, Arjan Stroetinga gediskwalificeerd.

 

Jorrit Bergsma uit Aldeboarn is vanmiddag op de baan van Kardinge in Groningen Nederlands Marathonkampioen op kunstijs geworden. Arjan Stroetinga uit Waskemeer, die in de massasprint van het peloton achter Gary Hekman uit Hattem vierde was geworden werd gediskwalificeerd.

Het leek er dus even op, dat Arjan Stroetinga met zijn 4e plaats net buiten het podium was geëindigd, maar later was er nog een grotere teleurstelling toen hij de rode kaart kreeg en werd gediskwalificeerd. Gelukkig bleef de titel wel in de ploeg van A-ware/Fonterra met de winst van Jorrit Bergsma. Er gingen zondagmiddag 64 schaatsers van start voor hun wedstrijd over 150 ronden. Zoals verwacht waren het de ploegen van ploegleider Jillert Anema, A-ware/Fonterra en Tjolk, die de wedstrijd hard maakten, met daarbij ook een hoofdrol voor de beide Ooststellingwervers Arjan Stroetinga en Bob de Vries die beide meerdere malen deel uitmaakten van een kopgroep. Na 32 ronden ontstond er een grote kopgroep met daarin Arjan Stroetinga, maar twee ronden later was Arjen van der Kieft uit Westzaan van Team “Mannen van Goesting” de enige die daarvan nog overbleef. Hij kon het uiteraard alleen niet bolwerken en 9 ronden later was het ook met zijn moedige poging gedaan. De wedstrijd werd beslist toen na 67 ronden Jorrit Bergsma uit Aldeboarn er met Marcel van Ham uit Uitgeest van Team Please Payroll vandoor ging. Toen het peloton even aarzelde werd hun voorsprong steeds groter en toen twee ploegmaten van Jorrit Bergsma, waaronder Bob de Vries uit Haule, gingen meehelpen om het gat naar het peloton te dichtten wisten ze een ronde voorsprong te nemen. Vervolgens werd de wedstrijd gecontroleerd door de ploegen van A-ware/Fonterra en Tjolk met daarbij wederom een hoofdrol voor Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Ingmar Berga uit Hoogeveen. Hoewel het nog volop werd geprobeerd wist niemand nog voorsprong te nemen en dus kwam het zes ronden voor het einde aan op een massasprint van het peloton met als inzet de derde plaats. Om Jorrit Bergsma zo goed mogelijk af te zetten voor de laatste zes ronden werd er een treintje gevormd door de ploeg A-ware/Fonterra. Toen Marcel van Ham zich daartussen probeerde te dringen ontstond er wat duw en trekwerk wat uiteindelijk Arjan Stroetinga een rode kaart en diskwalificatie opleverde. Dit, terwijl Marcel van Ham er zelf niet zo zwaar aan tilde. De massasprint werd gewonnen door Gary Hekman uit Hattem van Team van Werven die daarmee beslag legde op de derde plaats. Arjan Stroetinga die in de sprint vierde werd werd dus gediskwalificeerd en daardoor eindigde Evert Hoolwerf uit Eemdijk van Team Tjolk op de vierde plaats. Jan van Loon uit Lelystad, maar afkomstig uit Haule schoof van de 9e op naar de 8e plaats door genoemde diskwalificatie. Toen begon het spel om de eerste plaats wat wel leek op een surplace bij het wielrennen. Tot de laatste ronde bleven de twee naast elkaar rijden. Toen zette Marcel van Ham zich op kop. Jorrit Bergsma ging er meteen overheen en ging als eerste door de laatste bocht, waarna Marcel van Ham zich gewonnen gaf en genoegen nam met het zilver.

1. en Nederlands Kampioen dus Jorrit Bergsma uit Oldeboarn van Team A-ware/Fonterra. 2. Marcel van Ham uit Uitgeest van Team Please Payroll en 3. Gary Hekman uit Hattem van Team van Werven. Van de 64 deelnemers wisten 35 de wedstrijd uit te rijden met daarbij op een 16e plaats Sjoerd den Hertog uit Groningen van Team Selecteq van o.a. sponsor Jongsma Engineering Solutions uit Oosterwolde.