Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2015-04-13 - Druk weekeinde voor Friese wielrenners.


Terug naar overzicht

Druk weekeinde voor Friese wielrenners.

 

Het wegseizoen is weer volop aan de gang en er waren dan ook diverse wedstrijden waar Friese renners in actie kwamen, zowel de jeugd, nieuwelingen, junioren als elite. In Friesland zelf was een jeugdwedstrijd en wel die van WoonExpo Kapenga op zaterdag 11 april in Drachten.

Daar kwamen heel wat jeugdige renners aan de start en dus was het een succes voor de organisatie.

Bij de jeugd van categorie 1 ging de winst naar Thomas Huitema uit Roden en was er een 7e plaats voor Maureen Abma uit Wolvega. Bij de jeugd van categorie 2 won Danny Turkstra uit Beilen, werd Danijel Agricola uit Terwispel 7e, Hedzer Poortman uit Donkerbroek 8e en Girard Poortman uit Donkerbroek 9e. De 10e plaats was voor Mads de Roos uit Appelscha. Bij categorie 4 ging de winst bijna als gewoonlijk naar Miguel van Tintelen uit Baars. Hij won voor Anne Kiers uit Westerhaar en Bjorn Koster uit Roden. Björn Hommes uit Appelscha krijgt na de mountainbike wedstrijden ook het wegritme weer in de benen en werd 4e. Elmar Abma uit Wolvega werd 6e. Categorie 5 werd een overwinning voor Daphne Keulen uit Hooghalen. Brian de Vries uit Wolvega werd 11e en Lotte Deems uit Wolvega 18e. Bij de jeugd van categorie 6 won Maike van der Duin uit Assen. De Zuidoost Friese renners wisten zich niet bij de eerste 10 te plaatsen. Coert-Jan Poortman uit Donkerbroek werd 16e, Matthijs Mulder uit Wolvega 20e, Levi Kroon uit Steggerda 25e en Tjitske Anne Ketellapper uit Oudehaske 27e. Categorie 7 werd gewonnen door de favoriet Axel van der Tuuk uit Assen en hier was een 8e plaats voor Aldert van der Veen uit Wijnjewoude.

Met start- en finish in Dronten werd zaterdag 11 april de Zuiderzeeronde voor nieuwelingen en junioren verreden. Hier kwam bij de junioren aan de start Rick de Vries uit Wolvega. Deze wedstrijd werd verreden onder barre omstandigheden, regen en harde wind en er waren dan ook de nodige valpartijen, vooral wanneer de weg van asfalt overging in klinkers. Van de 165 renners die gestart waren wisten er maar 30 over de finish te komen. Na 15 kilometer koers viel het peloton al in verschillende groepen uiteen. 12 renners wisten het peloton te ontvluchten en werden ook niet meer achterhaald. 11 renners gingen aan de leiding bij het begin van de twee plaatselijke rondes van 16 kilometer. Uit de kopgroep wisten drie renners weg te rijden. Maar ook deze drie renners bleven niet bijeen want het was Nils Eekhoff uit Rijsenhout die alleen wist weg te rijden en solo aan de finish kwam met een voorsprong van 31 seconden op Ramon van Bokhoven uit Tilburg. Op de derde plaats eindigde Luuk Lohuis uit Denekamp. Rick de Vries uit Wolvega eindigde in een groep van 12 man als 26e met een achterstand van 15 minuten en 17 seconden op de winnaar.

Voor Wim Stroetinga uit Nijkerk, maar voorheen Oldeberkoop, begon het wegseizoen met de klassieker de Omloop van de Glazen Stad. Hij werd in deze wedstrijd over 175 kilometer 24e met een achterstand van bijna twee minuten op de winnaar Coen Vermeltfoort uit Vlijmen van Cyclingteam Join's-de Rijke. Elmar Reinders uit Emmen van Cyclingteam Piels werd 2e en Tim Rodenburg uit Berkel en Rodenrijs, eveneens van Cyclingteam Piels 3e. Er was verder nog een 44e plaats voor Coen Rijpma uit Wolvega die eveneens een achterstand had van 1.59 minuten op de winnaar. De jeugd kwam ook aan de start op zondag 12 april in Borculo. Bij de jeugd van categorie 4 ging de overwinning voor de tweede keer dit weekend naar Miguel van Tintelen uit Baars. Anne Kiers uit Westerhaar werd ook hier weer 2e en de 3e plaats was voorWillemijn Prins uit Zwolle. In het kampioenschap van Hoorn werd bij de amateur-vrouwen, junior-vrouwen en nieuwelingen-meisjes Iris Ton uit Waskemeer 6e. De winst was hier voor Jennifer van der Voort uit Maarssen.

Marten Kooistra uit Jonkerslân kwam aan de start met de Nederlandse ploeg in Parijs-Roubaix voor junioren. Hij liet zich daar goed zien en zat lang mee in een vlucht. De winst was voor de Nederlander Bram Welten van TWC Pijnenburg. 20 kilometer voor het einde zaten de Nederlanders Bram Welten en Pascal Eenkhoorn in een kopgroep met een Belg, een Fransman en een Italiaan. De laatste twee hadden met pech af te rekenen en dus hoefden de Nederlanders alleen nog maar de strijd aan te gaan met de Belg Stan Dewulf. Als eerste ging Pascal Eenkhoorn in de aanval. De Belg wist weer aan te sluiten maar nam wel Bram Welten mee. De Belg bleef lang weerstand te bieden maar op de piste waren het toch de Nederlanders die uitmaakten wie er eerste of tweede zou worden.

 Eerste werd dus Bram Welten. Tweede Pascal Eenkhoorn en Marten Kooistra kwam als 32e binnen op 2.52 minuten van de winnaar. Er kwamen 63 renners over de finish.