Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2017-01-09 - Zaterdag 21 januari Nederlands Kampioenschap Veldrijden


Terug naar overzicht

Zaterdag 21 januari Nederlands Kampioenschap Veldrijden voor de jeugd in Appelscha.

 

Zaterdag 21 januari vindt er voor de eerste keer in de historie van het veldrijden een Nederlands Kampioenschap voor de jeugd plaats in Fryslân en wel in Appelscha. Een uniek gebeuren dus want de meeste veldritten vinden plaats in de provincie Brabant. Appelscha heeft dit te danken aan de prima organisatie van de op 5 december 2015 gehouden Nationale Jeugdveldrit. Al kort na afloop van deze veldrit kwam het bericht binnen dat Appelscha het NK voor de jeugd mocht organiseren in 2017. Het NK wordt gehouden op een volledig nieuw parcours waarin ook het hoogste punt van Appelscha is opgenomen. Helemaal boven zullen de renners niet komen, maar wel zullen ze de Bosberg, het hoogste punt van Fryslân, van twee kanten kort aan doen. Start- en finish zijn op het Boerestreekplein aan de Boerestreek in Appelscha. Toeschouwers kunnen de wedstrijden volgen vanaf het eerste gedeelte van het Bosbergpad. De organisatie, de Stichting Wieler Promotie Olympia en de Stichting Wielerevenementen Appelscha hebben een technisch parcours uitgezet in het gebied tussen de Boerestreek en het Openlucht Theater met een aantal mooie passages. Aan de start komen de jongens en meisjes van 8 t/m 14 jaar verdeeld over de categorieën 1 t/m 7. Het Nederlands Kampioenschap wordt officieel geopend om 9.30 uur en de eerste wedstrijd, die van de jongens van categorie 1, begint dan om 10.00 uur. Starten de jongens en meisjes van de verschillende categorieën in de landelijke wedstrijden gezamenlijk, bij de Nederlandse Kampioenschappen starten ze afzonderlijk. Het programma ziet er als volgt uit:

10.00 uur: Cat. 1 jongens van 8 jaar, 10 minuten;

10.01 uur: Cat. 1 meisjes (8/9 jaar),  10 minuten;

10.20 uur: Cat. 2 jongens van 9 jaar, 12 minuten;

10.21 uur: Cat. 2 meisjes van 10 jaar,12 minuten;

10.45 uur: Cat. 3 jongens van 10 jaar,15 minuten;

11.10 uur: Cat. 3 meisjes van 11 jaar, 15 minuten;

11.35 uur: Cat. 4 jongens van 11 jaar, 17 minuten;

12.00 uur: Cat. 4 meisjes van 12 jaar, 17 minuten;

12.30 uur: huldiging kampioenen van de categorieën 1 t/m 4;

13.30 uur: Cat. 5 jongens van 12 jaar, 20 minuten;

14.00 uur: Cat. 5 meisjes van 13 jaar, 20 minuten;

14.30 uur: Cat. 6 jongens van 13 jaar, 22 minuten;

15.00 uur: Cat. 6 meisjes van 14 jaar, 22 minuten;

15.35 uur: Cat. 7 jongens van 14 jaar, 25 minuten;

16.15 uur: huldiging categorieën 5 t/m 7;

16.40 uur: Foto moment voor alle kampioenen en sluiting van het NK.

Het zal u niet verbazen dat alle toppers van het veldrijden voor de jeugd in Appelscha aan de start zullen verschijnen. Daarbij ook een tweetal uit Appelscha zelf en wel bij de jeugd van categorie 4, de nummer twee in het klassement van de Inter Club Wedstrijden (ICW) van de KNWU van het district Noord, Mads de Roos en bij de jeugd van categorie 6 Björn Hommes. De laatste is zeker een kandidaat voor prolongatie van zijn Nederlandse titel. Favorieten voor het Nederlands kampioenschap zijn bij de meisjes van categorie 1, Bente Jochems uit Putten die dit seizoen al 15 overwinningen op haar naam wist te schrijven. Bij de jongens van categorie 2 zijn dat Jowi Cnossen uit Apeldoorn met 7 overwinningen en Lars van der Laan uit Hilversum met 6 overwinningen. Bij de meisjes van categorie 2 hebben wij in Maureen Abma uit Wolvega met 4 overwinningen een regionale favoriet. Maar Mae Cabaca uit Vlaardingen is met eveneens 4 overwinningen een geduchte concurrent. Bij de jongens van categorie 3 is de favoriet met 6 overwinningen, Finn Hiemstra uit Burgum, maar dan moet hij wel eerst afrekenen met Thomas Huitema uit Roden en Cas Krebbers uit Deest met ieder twee overwinningen. Absolute favoriet bij de jongens van categorie 4 is Antoine Quint uit Deil met 9 overwinningen. Voor een verrassing kunnen zorgen Cedric de Jager uit Barendrecht met 4 overwinningen en Ruud Junior Nagengast uit Beilen met  drie overwinningen. Mads de Roos uit Appelscha die het parcours goed kent, kan hopelijk lang meekomen in het geweld van deze toppers en een plaatsje bij de eerste tien zou wel heel mooi zijn.

Ook van de Friese deelnemers Danijel Agricola uit Terwispel en Tjisse Weening uit de Harkema mag het nodige worden verwacht. Bij de jeugd van categorie 5 staan er twee uitgesproken favorieten aan de start en wel Guus van den Eijnden uit Gemert met 15 overwinningen en Jelte Jochems uit Putten die maar twee keer wist te winnen maar wel 10 keer als tweede over de finish kwam. Bij de meisjes van categorie 5 mag het nodige worden verwacht van Leonie Bentveld uit Burgum die aan de leiding gaat in het tussenklassement van de ICW competitie van het District Noord van de KNWU na winst in alle wedstrijden waaraan ze meedeed.. Ongekend spannend zal het worden bij de jeugd van categorie 6 met aan de start de Nederlands Kampioen van vorig jaar, plaatselijk favoriet Björn Hommes uit Appelscha, die in alle wedstrijden waaraan hij dit seizoen meedeed slechts tweemaal het podium miste en twee keer eerste werd, twee keer tweede en liefst tien keer derde. Voordeel voor Björn is dat hij het parcours kent en daardoor wellicht iets voor heeft op zijn concurrenten, maar hij zal het niet gemakkelijk krijgen. Want wil hij opnieuw Nederlands kampioen worden dan zal hij moeten afrekenen met Menno Huising uit Wateringen met 4 overwinningen, Bart Kortleve uit Havelte en Miguel van Tintelen uit Baars met drie overwinningen, Elmar Abma uit Wolvega en Jasper Huitema uit Roden met ieder twee overwinningen en Bjorn Koster uit Roden met 1 overwinning. Het zal er echt om spannen. Bij de jongens van categorie 7 is de grote favoriet de blonde pijl uit Eelde, Tibor Del Grosso, goed voor 9 overwinningen dit seizoen. De concurrentie voor hem zal moeten komen van Jordi van Heyst uit Den Dungen, Lucas Janssen uit Papendrecht en Matyas Kopecky uit Zoeterwoude met ieder één overwinning.

Het hopelijk talrijke publiek zal kunnen genieten van topsport want de jongens en meisjes zullen op het scherpst van de snede strijd leveren om de fel begeerde Nederlandse titel. Want wat is er nu mooier dan in de komende wedstrijden aan de start te verschijnen in het mooie rood wit blauwe wielershirt. Voor de leken op wielergebied het volgende: veldrijden is een vorm van wielersport die bedreven wordt op een grotendeels onverhard parcours. De renners rijden door bossen, velden en zandwegen en soms is het nodig om de fiets op de schouders te nemen en ermee te lopen, bijvoorbeeld bij de beklimming van de trap naar de Bosberg of bij obstakels en erg modderige stukken, zoals dit het geval was op 4 januari j.l. bij de Centrumcross in Surhuisterveen.

Appelscha was eenmaal eerder het decor van een titelstrijd en wel in 1969 toen daar het Fries Kampioenschap veldrijden werd gehouden met de titel bij de adspiranten voor Willem Oosterloo uit Appelscha. Willem die ook landelijk zijn mannetje stond wist meerdere malen de Friese titel op zijn naam te schrijven en wel  van 1975 t/m 1982 bij de amateurs en tot slot in 1985 nog eens bij de liefhebbers. Maar met het verrijden van het NK zijn we er nog niet want zondag 22 januari wordt op hetzelfde parcours de finale gehouden van de ICW Wintercompetitie van het district Noord van de KNWU met aan de start de beste veldrijders en MTB'ers van het district Noord en vele landelijke toppers want ook het Open Fries Kampioenschap veldrijden en MTB wordt verreden op die dag. Winst betekent ook het verkrijgen van een mooi Fries wielershirt met de pompeblêden en uit de grote deelname van de afgelopen jaren blijkt wel dat de renners daarvoor graag de strijd aangaan.

Kortom twee prachtige wielerdagen in Appelscha dat nu toch wel eens recht heeft op het predicaat van Fries wielerdorp.