Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2017-04-17 - Patrick Bos uit Deventer wint Ronde van Ureterp.


Terug naar overzicht

Patrick Bos uit Deventer wint Ronde van Ureterp.

 

Patrick Bos uit Deventer maar afkomstig uit Amstelveen heeft Tweede Paasdag het Friese Openings Criterium, de Ronde van Ureterp, gewonnen. Een verdiende overwinning want hij was betrokken bij bijna alle pogingen om het peloton te ontvluchten. Er stonden vanmiddag 64 deelnemers aan de start van het criterium over 80 kilometer. Even ontstond er een onoverzichtelijke situatie toen de renners stilhielden voor de jurywagen als gevolg van een valpartij. Maar al snel werd de wedstrijd weer hervat met een op dat moment compleet eerste peloton. Vanuit de start werd er meteen een hoog tempo onderhouden en dat kostte de eerste renners meteen al hun plaats in het peloton. Zoals te doen gebruikelijk was de echte start van de wedstrijd het klassement over drie ronden. Dit werd gewonnen door de Duitser Vladi Riha uit Bremen met als tweede Patrick van der Duin uit Nieuw- Roden van het Baby Dump Cycling Team en op de derde plaats Hartthijs de Vries uit Kollum van SEG-Racing. De eerste uitlooppoging kwam op naam van Chiel Smit uit Zuidwolde maar een ronde later was hij al weer teruggepakt door het peloton. Het bleef onrustig en vervolgens was het de beurt aan de zeer actieve John Meewisse uit Erica en Andries Weening uit de Harkema maar nu wonende in Kootstertille. Ook deze vluchtpoging duurde niet lang en met nog 40 ronden te rijden was het peloton weer compleet. Daarna was het Paul de Haan uit Meedhuizen die probeerde weg te komen, maar zijn voorsprong was te verwaarlozen. Het leek serieus te worden toen 7 man met nog 37 ronden op de teller uit het peloton ontsnapten. Deze 7 man, Patrick van der Duin uit Nieuw-Roden, Hartthijs de Vries uit Kollum, Vladi Riha uit Bremen, Niels Goeree uit Borger, Wessel Piersma uit Groningen, Patrick Bos uit Deventer en Joakim Zuidema uit Dokkum hielden het lang vol maar met nog 27 ronden te gaan was het peloton weer compleet. Een ontsnapping met alle kans van slagen was die van Mike Terpstra uit Krommenie, de jongere broer van Niki Terpstra en oud beroepsrenner bij Roompot en Hartthijs de Vries uit Kollum die er, met nog 23 ronden op de teller, vandoor gingen en al snel een grote voorsprong wisten te nemen. Dit leek de beslissende ontsnapping te worden maar het peloton onder aanvoering van Ruben Hoekstra uit Heerenveen bleef er in geloven en knabbelde langzamerhand steeds iets van de voorsprong af. De maximale voorsprong van 25 seconden liep terug naar 15 en daarna naar 8 seconden en 8 ronden voor het einde waren de vluchters gegrepen en  kon het spel opnieuw beginnen. Dat duurde niet lang want meteen na de samensmelting wisten drie man te ontsnappen met daarbij opnieuw Patrick Bos, John Meewisse en de van zijn eerdere vluchtpoging nog maar nauwelijks bekomen Wessel Piersma uit Groningen. Acht man gingen in de achtervolging maar het lukte niet om de vluchters te achterhalen.

Ook de dappere poging van Robert de Vries uit Zwolle slaagde niet en dus moest uit de kopgroep van drie man de winnaar komen. Dat werd de rasechte sprinter Patrick Bos uit Deventer die John Meewisse uit Erica (ook een verdienstelijk baanrenner), naar de tweede plaats verwees met kort daarachter Wessel Piersma uit Groningen die, evenals vorig jaar, derde werd. Robert de Vries uit Zwolle wist nog net uit de greep van de achtervolgende groep van 12 man te blijven en werd vierde. De sprint van deze groep werd gewonnen door Jasper Plender uit Almelo die 5e werd met op de 6e plaats Hartthijs de Vries uit Kollum. De laatste werd door Koos Wieling van Omrop Fryslân uitgeroepen als de strijdlustigste renner.

Bij de nieuwelingen won Axel van der Tuuk uit Assen, zaterdag derde in de door Bodi Del Grosso uit Eelde gewonnen klassieker de Omloop door het land van Kleine Hein, voor Mike Schuch uit Leek en Matthijs Varweg uit Hardenberg. Er was een mooie 7e plaats van de 44 deelnemers voor Aldert van der Veen uit Wijnjewoude.