Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2017-06-24 - Friese renners sterk bij NK voor beloften en elite-vrou


Terug naar overzicht

Friese renners sterk bij NK voor beloften en elite-vrouwen.

 

De Friese renners hebben dit weekend optimaal gepresteerd bij het NK voor beloften en elite-vrouwen in Montferland. Bij de beloften was het Fabio Jakobsen uit Heukelum die voor het tweede achtereenvolgende jaar de titel op zijn naam wist te schrijven. Een unicum, want nooit eerder slaagde een belofterenner daarin. In de openingsfase ontstond er een kopgroep van 12 man met daarin ook de Friezen Stef Krul uit Tjalleberd en Hartthijs de Vries uit Kollum. De voorsprong op het achtervolgende peloton schommelde lang rond de minuut in de door de harde wind zware koers. In de finale werd de kopgroep gehalveerd en bleven alleen Justin Timmermans, Stef Krul, Hartthijs de Vries, Julius van den Berg, Pascal Eenkhoorn en Dylan Bouwmans nog over. Deze zes kregen later nog gezelschap van een aantal achtervolgers maar de groep dunde bij het ingaan van de laatste ronde uit tot 4 koplopers, te weten: Stef Krul, Pascal Eenkhoorn, Hartthijs de Vries en de naar de kopgroep gesprongen en latere winnaar Fabio Jakobsen. Daarmee zaten er met Fabio Jakobsen en Hartthijs de Vries twee renners van de SEG Racing Academy in de kopgroep. Het spreekt vanzelf dat deze twee hun overtalsituatie probeerden uit te buiten. En nadat Hartthijs de Vries een paar keer had geprobeerd weg te komen lukte dat in de slotfase uiteindelijk Fabio Jakobsen die daarmee de Nederlandse titel op zijn naam wist te schrijven. Op twee seconden van de winnaar was het Stef Krul uit Tjalleberd die het zilver won en het brons ging met een achterstand van drie seconden naar Hartthijs de Vries uit Kollum. Julius van den Berg maakte het succes van de SEG Racing Academy compleet door als vierde te eindigen. Marten Kooistra uit Jonkerslân van de SEG Racing Academy eindigde in het peloton op een 26e plaats op 1.37 minuten van de winnaar. Fabio Jakobsen was de verdiende Nederlands Kampioen, want eerder wist hij in maart al de Ster van Zwolle op zijn naam te schrijven en in mei werd hij winnaar van de Profronde van Noord-Holland. Maar met zilver en brons voor respectievelijk Stef Krul en Hartthijs de Vries lieten ook de Friese renners zien dat het goed gaat met het wielrennen in Fryslân.

Bij de elite-vrouwen was het de uitredende Nederlandse Kampioen Anouska Koster uit de Westereen die alles op alles zette om haar titel te prolongeren. Tot op twee kilometer voor de finish van de 132 kilometer lange koers was ze nog steeds kansrijk maar ze had geen antwoord op de demarrage van Chantal Blaak hoewel ze nog dichtbij kwam in eerste instantie. Anouska Koster maakte deel uit van een kopgroep van vier rensters die drie ronden voor het einde ontstond. Bij die vier in eerste instantie ook Aafke Soet uit Heerenveen, maar deze moest de kopgroep laten gaan. Op het voorlaatste klimmetje moest ook Minke Slingeland eraf en ging het nog tussen Chantal Blaak, Anouska Koster en Floortje Mackay. Anouska Koster plaatste een demarrage maar werd door Chantal Blaak teruggepakt die het vervolgens zelf probeerde en met succes.

Het was voor Chantal Blaak uit Berkel en Rodenrijs haar eerste Nederlandse titel na in 2009 als tweede te zijn geëindigd en in 2011 als derde. Anouska Koster die geen steun kreeg van Floortje Mackay wist haar in de sprint om de tweede plaats te verslaan en pakte daarmee het zilver. Floortje Mackay werd derde. Van de overige Friezinnen werd Ilona Hoeksma uit Luxwoude op 59 seconden 62e, Nicole Steigenga uit Exmorra, eveneens op 59 seconden 64e, Aafke Soet uit Heerenveen op 4.39 minuten 93e, Paulien Koster uit Delfstrahuizen op 4.43 minuten 96e en Wendy Oosterwoud uit Ureterp 97e, eveneens op 4.43 minuten.