Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Nieuws

2018-07-18 - Zondag 5 augustus a.s Bosbergronde van Appelscha.


Terug naar overzicht

Zondag 5 augustus a.s Bosbergronde van Appelscha.

 

Op zondag 5 augustus a.s. wordt voor de 16e achtereenvolgende keer en voor de 44e keer in totaal de Ronde van Appelscha verreden. De laatste jaren zijn start- en finish daarvan op de Bosberg, ter hoogte van het Openlucht Theater, en de wielerronde heeft daardoor ook de naam Bosbergronde gekregen. Voorheen waren start- en finish steeds op de Oosterse Es in Appelscha. In tegenstelling tot voorgaande jaren komen de vrouwen dit jaar niet aan de start. De KNWU heeft hen verplicht te starten in de Gouden Pijl te Emmen die dit jaar gelijktijdig met de Bosbergronde wordt verreden. De mannen elite- en beloften daarentegen moeten starten in Appelscha. In plaats van de vrouwen komt er nu een aparte ronde voor amateurs. De start van de amateurs is om 17.00 uur en de elite- en beloften gaan van start om 19.15 uur. De Ronde van Appelscha is al sedert 1961 een traditie. In dat jaar won Roel Hendriks uit De Wijk, een van de beste amateurs in die dagen. De wielerronde werd in 1961 in het leven geroepen door de VVV, dit om de toeristen in de vakantieperiode het nodige vertier te bieden. Prijzen werden in die tijd door de winkeliers beschikbaar gesteld. De premies bestonden in die jaren vaak uit kruideniersartikelen, zoals een fles ranja, droge worst of een paar sokken, waar overigens fel om werd gesprint. Uit het archief blijkt ook, dat er in die tijd met een lijst geld werd opgehaald bij de bewoners aan het parcours om de kosten van de organisatie te dekken. Tijden veranderen en de prijzen bestaan tegenwoordig uit geldbedragen en in Appelscha krijgt de winnaar de laatste jaren ook nog een verblijf aangeboden op een vakantiepark van Roompot in Nederland. In 1988 kwam er om organisatorische redenen een eind aan een eerste serie van 28 rondes met winnaars als een Henk Hoekstra uit Ureterp, Albert Hulzebosch uit Nijeveen en Wiebren Veenstra uit De Harkema. Het duurde tot 2003, toen op voorstel van twee wielerfanaten in het bestuur van de VVV, besloten werd om de ronde van Appelscha nieuw leven in te blazen. Overigens om dezelfde redenen als in 1961 namelijk om de toeristen in de vakantietijd iets te bieden en Appelscha op de kaart te zetten. Het werd een groot succes en vandaar ook dat besloten werd om er weer een jaarlijkse traditie van te maken. Veel publiciteit kreeg de ronde in 2003 doordat de winnaar van de laatste ronde van de eerste serie, Fries criteriumkoning Tonny Teuben uit Heerenveen, ook de winnaar werd van de eerste ronde van de nieuwe serie. Ook het feit dat de start- en finish van de Ronde op het hoogste punt van Friesland zijn levert Appelscha veel publiciteit op.

De Ronde werd vier keer gewonnen door de uit Oldeberkoop afkomstige Wim Stroetinga en wel in 2005, 2006, 2011 en 2014. Opmerkelijk was dat de winst in 2016 ging naar zijn broer, de toen in Waskemeer wonende Arjan Stroetinga. In 2017 ging de winst bij de elite- en beloften naar de marathonschaatser en wielrenner Frank Vreugdenhil uit Eldersloo. De eerste ronde voor de vrouwen werd in 2010 gewonnen door Loes Markerink uit Deventer. In 2017 won Annet Pit, eveneens uit Deventer. Zowel bij de elite- en beloften als bij de vrouwen werd de Ronde eenmaal gewonnen door een niet uit Nederland afkomstige wielrenner. Bij de mannen was dat in 1981 de voor de Expert ploeg rijdende Steve Fleetwood uit Engeland en bij de vrouwen in 2011 de Australische Melissa Hopkins. Vermeldenswaard is verder nog dat er in de periode van 1970 t/m 1986 ook een Ronde van Appelscha werd verreden voor junioren met bekende winnaars als een Jan Spijker, Bob Rasenberg, Dick Dekker en Wiebren Veenstra.

De organisatie, de Stichting Wieler Promotie Olympia en Sa3 hoopt weer op mooie wedstrijden en veel toeschouwers. Tijdens de wedstrijden en het daaraan voorafgaande opbouwen van het parcours zijn de straten Bosberg, Schapendrift, Drentseweg (gedeeltelijk) en Boerestreek (gedeeltelijk) afgesloten voor het verkeer. Aanwonenden krijgen daarvan schriftelijk bericht van de organisatie.