Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Wedstrijden

2007-07-25 - Rabobank Wielerkoers in Appelscha


Terug naar overzicht

Inleiding

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Woensdag 25 juli 2007

Uitslagen:

Veel publiek bij aantrekkelijke Rabobank Wielerkoers in Appelscha, georganiseerd door comite Appelscha en WV Olympia Heerenveen

1185736719.jpg

Geïnspireerd door het mooie weer maakten de renners er woensdagavond 25 juli 2007 een voor het talrijke publiek zeer aantrekkelijke wedstrijd van.
Dat kon ook bijna niet anders, want de gehele regionale top van het amateurwielrennen stond aan de start van dit criterium.
Het was dan ook te verwachten dat er een sterke winnaar uit de bus zou komen die niet zou misstaan op de erelijst van één van de oudste criteria van Friesland.
De renners waren nog maar pas van start gegaan of het was de Löwik renner RenéHooghiemster uit Oentsjerk die er van door ging.
Dit was een plaagstootje want een ronde verder was hij al weer ingelopen door het waakzame peloton.
Maar hij gaf daarmee wel aan dat hij er erg veel zin in had om deze Ronde eens op zijn naam te schrijven.
Het peloton was dus gewaarschuwd voor de man die eerder in een interview als eens had verklaard dat hij alleen maar wilde winnen en dat dan ook deed in de Ronde van Heerenveen op 8 mei van dit jaar.
Het klassement over 3 ronden maakte echter al meteen duidelijk dat er meer renners waren die hier graag wilden winnen.
Wat dit klassement betrof trok uiteindelijke de sterke Lieuwe Westra aan het langste eind, met als tweede Jenning Huizenga en als derde de plaatselijke favoriet Wim Stroetinga uit Oldeberkoop.
De laatste twee zijn ook sterke baanrenners die allebei hun zinnen hebben gezet op deelname aan de Olympische Spelen in Peking volgend jaar.
Dat is misschien ook wel de reden dat Wim Stroetinga, misschien wel de allerbeste sprinter van het Nederlandse Wielrennen en door velen gezien als de opvolger van Jeroen Blijlevens op dit moment nog kiest voor de baan.
In een volgende kopgroep hadden de sterke mannen elkaar gevonden en die kopgroep mocht er dan ook zijn, met namen als: Germ van der Burg, Wim Stroetinga, Lieuwe Westra en al weer RenéHooghiemster.
Maar ook deze mannen slaagden er niet in om uit de greep te blijven van het fel jagende peloton.
Dan proberen wij het maar eens dachten toen de attent rijdende Andries Weening uit de Harkema, broer van Pieter Weening enMichiel Bults uit Emmen.
Maar ook deze poging, die ook al erg vroeg in de wedstrijd was, liep op een mislukking uit.
Maar dat er zo vroeg in de wedstrijd al zoveel renners probeerden uit de greep van het peloton te blijven gaf wel aan dat men er zin in had.
Na ruim tien ronden koers was het de sterke Germ van der Burg uit Nijland van de Ruiter Dakkapellen die eens flink aan de boom schudde.
Als een renner als Germ van der Burg, dit jaar al winnaar in Nijeveen en Haren aan de haal gaat dan weet je als renner dat je de slag wel eens kunt missen als je niet meegaat.
Hij kreeg dan ook al heel vlot gezelschap van Lieuwe Westra uit Ureterp, sterk rijdend in Olympia’s Tour door Nederland, winnaar van het criterium in Gerkesklooster/Stroobos en de Pompeblêd Tweedaagse en de plaatselijke favoriet Arjan Stroetinga uit Oldeberkoop. Ook de winnaar van de Omloop van het Ronostrand, de in Bovensmilde wonende Martijn Verschoor, maakte deel uit van deze groep.
Terwijl iedereen verwachte dat deze kopgroep wel weg zou blijven dacht het peloton er heel anders over en werden ook deze mannen weer teruggehaald.
Maar lang rustig zou het niet blijven want het was opnieuw Germ van der Burg die er tussenuit kneep.
Dit keer kreeg in gezelschap van RenéHooghiemster, Marcel Nagengast en opnieuw Arjan Stroetinga. Ook Andries Weening dacht dat deze groep wel eens weg zou kunnen blijven en sloot zich aan bij de kopgroep.
In een mum van tijd was er een voorsprong van 35 seconden op een achtervolgende groep en zelfs 55 seconden op het peloton, met daarin Wim Stroetinga die de slag had gemist of niet achter zijn broer aan wilde rijden.
In de achtervolgende groep met sterke renners als Jan Bos, winnaar van de A 7 classic, Lieuwe Westra en Jenning Huizenga wist men elkaar te vinden en al spoedig werd het gat met de koplopers kleiner. Met nog 34 ronden te gaan was het gat met de koplopers nog maar 11 seconden en het duurde dan ook nog maar even of de twee groepen kwamen bij elkaar, met het peloton op 45 seconden.
Voor Germ van der Burg reden om nog maar eens aan te zetten, maar uiteraard liet men hem niet gaan.
Wat het peloton ook probeerde men slaagde er niet in om nog bij de kopgroep te komen.
Ook een poging van de plaatselijke favorieten Wim Stroetinga en Hidde van Nuil uit Appelscha kon niet de goedkeuring van het peloton krijgen. Ook al werden ze daarin gesteund door sterke renners als Fokko Postma uit Drachtster Compagnie en Vincent Huiting uit Beetsterzwaag.
Duidelijk werd toen al dat Wim Stroetinga er niet in zou slagen om de Ronde van Appelscha voor de derde achtereenvolgende maal te winnen.
Later bleek dat ook zijn broer Arjan al te veel krachten had verspeeld en deze gaf dan ook met nog 9 ronden te gaan op.
Met nog 15 ronden te gaan plaatste Jenning Huizenga de beslissende demarrage. Hij kreeg daarbij gezelschap van een andere sterke Friese renner, Frank Wierstra uit Burgum. Deze Frank Wierstra heeft ook de ambitie om prof te worden en zet dan ook alles op het wielrennen.
Deze twee renners werkten goed samen en wat een Jan Bos en Michiel Bults ook probeerden men slaagde er niet in om het tweetal nog terug te halen. Uiteindelijk wist men het peloton zelfs nog te dubbelen.
Het was toen een kwestie van goed op elkaar te letten en de wedstrijd in het al danig verbrokkelde peloton rustig uit te rijden. Met uiteraard daarbij niet te vergeten om ook de achtervolgende groep achter zich te houden. Van deze achtervolgende groep werd RenéHooghiemster3een werden Germ van der Burg, Jan Bos, Lieuwe WestraJorrit Bergsma en de zeer strijdlustige Michiel Bults respectievelijk 4 t/m 8e.
Met nog 3 ronden te gaan kreeg het peloton van de jury opdracht af te sprinten.
Deze pelotonsprint werd uiteraard gewonnen door Wim Stroetinga die daarmee 9e werd.
Bij het ingaan van de laatste ronde waren Jenning Huizenga en Frank Wierstra nog steeds samen, maar in de eindsprint liet Jenning Huizenga er geen twijfel over bestaan wie van de twee de sterkste was. Ruim voor de streep kon hij zijn handen dan ook al juichend in de lucht steken en werd hij voor de tweede keer winnaar van de Ronde van Appelscha. Ook in 2004 werd hij al eens winnaar.
Een winnaar die niet misstaat op de erelijst van de Ronde van Appelscha.
De organisatie kijkt dan ook bijzonder tevreden terug op deze editie van de Ronde van Appelscha die deze keer eens droog kon worden verreden. Wat direct te merken was aan het toeschouwers aantal.
De totale uitslag ziet er als volgt uit:

1 Jenning Huizenga FRANEKER
2 Frank Wierstra BURGUM
3 RenéHooghiemster OENTSJERK
4 Germ van der Burg NIJLAND
5 Jan Bos NIEUWEHORNE
6 Lieuwe Westra MUNEIN
7 Jorrit Bergsma ALDEBOARN
8 Michiel Bults EMMEN
9 Wim Stroetinga OLDEBERKOOP
10 Bas Waaijer ZWOLLE
11 Martijn Verschoor BOVENSMILDE
12 Roel de Vries GRONINGEN
13 Thijs Poelstra TUBBERGEN
14 Kor Steenbergen NIJMEGEN
15 Lambertus Koopmans BOLSWARD
16 Folkert de Haan GRONINGEN
17 Lambertus Moes GRONINGEN
18 Riha Vladi BREMEN
19 Raymond Koch ZWOLLE
20 Jan-Hendrik Westra URETERP

19.00 uur start elite en belofte (Geldt mee voor het DEV klassement)

Start- en finishplaats: Oosterse Es Appelscha

Permanance en kleedgelegenheid:
Voetbalvereniging De Stanfries
Sportpark Appelscha
Boerestreek 9
8426 BM Appelscha

Inschrijvingen:
Digitaal www.knwu.nl of per KNWU startkaart naar:
M.E. Holtrop, de Kampen 22, 8508 RR Delfstrahuizen
Uiterste inschrijfdatum: 15 juli 2007

Op woensdag 25 juli 2007 om 19.00 uur wordt voor de vijfde achtereenvolgende keer de Rabobank Wielerronde van Appelscha voor elite en beloften verreden.
Traditioneel wordt deze ronde verreden in de bouwvakvakantie omdat er dan heel veel toeristen verblijven in het mooie bosrijke Appelscha, waaronder veel wielerliefhebbers. De wielerronde wordt dan ook altijd druk bezocht.
In 2003 werd een goede traditie in ere hersteld, want de Ronde van Appelscha werd ook in de jaren 1961 t/m 1988 jaarlijks verreden, met bekende winnaars als: Henk Hoekstra,
Anne Koster, Bennie Groen, Gerard Schipper, Gerrit Möhlman en Henk Boeve.
De winnaar in 1988 was Tonnie Teuben endeze zorgde 15 jaar later voor een grote
verrassing door opnieuw de Ronde van Appelscha te winnen, wat uiteraard heel veel publiciteit opleverde. Andere winnaars waren: 2004: Jenning Huizenga en in 2005 en 2006 de plaatselijke favoriet Wim Stroetinga uit Oldeberkoop.
De ronde wordt verreden op het stratenparcours: Oosterse Es (start en finish), De Slegge, Maurits van Eppelaan, Maadsingel, Oosterse Es.
Het parcours is te bereiken door op de weg Drachten-Emmen, komende vanaf de richting Drachten de 2e afslag naar Appelscha te nemen en komende vanuit de richting Emmen, de 1e afslag.
Daarna volgt u deze weg (Bosberg) en gaat bij de rotonde, bij Camping de Roggeberg, rechtdoor. Aan het einde van deze weg gaat u rechtsaf en neemt vervolgens de tweede weg links. Door deze straat te blijven volgen rijdt u naar het parcours.
De was en kleedgelegenheid is in de kleedkamers van de Voetbalvereniging Stânfries, Boerestreek 9a te Appelscha. De uitreiking van de rugnummers is in de kantine van de Voetbalvereniging Stânfries, eveneens Boerestreek 9a, Appelscha.
De prijsuitreiking, na afloop van de ronde, en de inlevering van de rugnummers is in
Café-Restaurant De Hanenburcht, Boerestreek 17 te Appelscha.
Aan de achterzijde van de Boerestreek ligt een groot parkeerterrein. Door dit parkeerterrein verder op te rijden komt u bij het parkeerterrein van de voetbalvereniging.1181375690.jpg
Het parkeerterrein bereikt u door, nadat u komende vanaf de Bosberg rechtsaf bent gegaan, de 1e weg links te nemen (van Emstweg) en daarna de eerste afslag links naar het parkeerterrein
( dit ligt achter het VVV kantoor) op te rijden.
De Rabobank Wielerronde telt dit jaar voor het eerst ook mee voor het Drentse Regelmatigheidsklassement (DEV klassement).
De wedstrijd wordt verreden onder de reglementen van de KNWU en wordt door het Wielercomitégeorganiseerd in samenwerking met de Wielervereniging Olympia uit Heerenveen. Op het parcours is een programma verkrijgbaar met een deelnemerslijst.
Als organisatie hopen wij dat ook dit jaar weer veel renners en toeschouwers de weg naar Appelscha zullen weten te vinden.
U kunt overigens gerusteerder naar Appelscha komen, want voorafgaande aan de Wielerronde is er op de Boerestreek een muzikaal evenement met medewerking van
radioNL in Drenthe en Appelscha op 97.1 FM.
Er valt overigens genoeg te beleven in Appelscha om er een dag te verblijven. De medewerkers van de VVV aan de Boerestreek verstrekken u daarover graag de nodige informatie.

Tot ziens in het mooie, bosrijke Appelscha.

 

(foto: www.renshooyenga.nl)

Deelnemers:

1 Daddi Alazzawi MAURIK 5525
2 Aalzen Alma AUGUSTINUSGA 1134
3 Umberto Atzori ZORGVLIED 5200
4 Jorrit Bergsma ALDEBOARN 5290
5 Erwin Binnenpoorte RAALTE 1186
6 Jelle Bisschop PESSE 5303
7 Raymon Bleuming HOOGEVEEN 5089
8 Gerdin Boelens ANNEN 5180
9 Warner de Boer HARDERWIJK 1311
10 Geert Bongers GRONINGEN 1551
11 Ruud Borst SINT NICOLAASGA 1396
12 Jan Bos NIEUWEHORNE 5441
13 Mark Bosloper ASSEN 1161
14 Riemer Bosma HAULERWIJK 1162
15 Wouter van den Brink ASSEN 1480
16 Michiel Bults EMMEN 5335
17 Germ van der Burg NIJLAND 1338
18 Simon Dalmolen DE WILP GN 1163
19 Johan Dalstra BUITENPOST 1391
20 Arthur van Dam GENEMUIDEN 5069
21 Gerard van Dijk RODEN 1073
22 Jan Dijkstra DRACHTEN 1135
23 Stefan Edema BOIJL 5090
24 Herm Eising EMMEN 5153
25 Tom Emmelkamp BEDUM 1012
26 Jan Essers LEMMER 1008
27 Rutmer Faber EASTERWIERRUM 5473
28 Wopko Faber SNEEK 1487
29 Hendrik Falkena NIJLAND 5261
30 Jos Feiken MUNTENDAM 5442
31 Ruud Fransen NIEUW WEERDINGE 5336
32 Sven Gmelich Meijling ALMERE 5060
33 Mathijs Groeneveld GRONINGEN 1363
34 Roderik Groenewold RAALTE 5202
35 Sieger Haakma LEEUWARDEN 1270
36 Bas de Haan MEEDHUIZEN 5399
37 Folkert de Haan GRONINGEN 1226
38 Sierk-Jan de Haan DOKKUM 1231
39 Alle Haanstra WASKEMEER 5190
40 Dorus Heijnen VALTHERMOND 5483
41 RenéHooghiemster OENTSJERK 5291
42 Lars Horring EXLOO 5428
43 Menno Horst EMMEN 5154
44 Jos Huisman GRONINGEN 1510
45 Vincent Huiting BEETSTERZWAAG 5354
46 Jenning Huizenga FRANEKER 1144
47 Martijn Knol HASSELT 5167
48 Raymond Koch ZWOLLE 1305
49 Lambertus Koopmans BOLSWARD 1183
50 Bert Krans DE WILP GN 1377
51 Jan-Albert Krans DE WILP GN 1271
52 Alex de Lange GRONINGEN 1555
53 Bas de Lange GRONINGEN 1364
54 Leon van Leusen WEZEP 1378
55 Nathan Lootsma LEEUWARDEN 1145
56 Jeroen Lute ZUID-SCHARWOUDE 1076
57 Steven Marissink HEETEN 5027
58 Johan Moek ASSEN 5191
59 Lambertus Moes GRONINGEN 1542
60 Gert Mulderij ELIM 1393
61 Berry Nagelhout DOORNSPIJK 1401
62 Marcel Nagengast HOOGEVEEN 1091
63 Laurens de Neef DWINGELOO 1242
64 Hidde van Nuil APPELSCHA 5429
65 Maarten Oerlemans DOKKUM 1441
66 Jinne Osinga GRONINGEN 5019
67 Thijs Poelstra TUBBERGEN 1017
68 Fokke Postma DRACHTSTERCOMPAGNIE 5292
69 Pieter Postma TJERKGAAST 5490
70 Theo Postma ZWAGERBOSCH 5474
71 Roland Rozenveld NUMANSDORP 1087
72 Tjeerd van der Schaaf DRACHTEN 5012
73 Willem-Sytse Sipkema AKKRUM 1175
74 Martin Slim NIEUW AMSTERDAM 5338
75 Wim Spijkerboer ELSPEET 1151
76 Kor Steenbergen NIJMEGEN 1092
77 Herman Steensma OPENDE 1520
78 Sierd Steiginga EXMORRA 1199
79 Dennis Steverink ASSEN 1238
80 Arjan Stroetinga OLDEBERKOOP 1529
81 Wim Stroetinga OLDEBERKOOP 5087
82 Tonny Teuben BONTEBOK 1361
83 Mathijs Timmer EMMEN 5160
84 Jochem Verschoor TERWISPEL 5302
85 Martijn Verschoor BOVENSMILDE 5193
86 Sjoerd Visser DAMWOUDE 1085
87 Roel de Vries GRONINGEN 1281
88 Wichard de Vries DOKKUM 5088
89 Bas Waaijer ZWOLLE 1413
90 Andries Weening HARKEMA 5494
91 Jan-Hendrik Westra URETERP 1282
92 Lieuwe Westra MUNEIN 1283
93 Jacob-Jan van der Wielen GRONINGEN 5381
94 Wouter Wilken GRONINGEN 1316
95 Thomas Wobma BOLSWARD 1057

96 Frank Wierstra BURGUM 5356
97 Patrick Besteman HEERHUGOWAARD 1196
98 Willem Dijkstra LEEUWARDEN 1560


Route

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Renners

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Uitslagen

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen