Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Wedstrijden

2009-10-31 - District Kampioenschappen veldrijden Appelscha


Terug naar overzicht

Inleiding

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

District Kampioenschappen Veldrijden
te
Appelscha

Zaterdag 31 oktober 2009

in samenwerking met:
Comite Appelscha 

Staatsbosbeheer:
Boswachter C.L. Joziasse (boswachter VPR)
Drents Friese Wold
Staatsbosbeheer Regio Noord

Start / finish: Boerestreek

Kleedgelegenheid en Permanence:
Voetbalvereniging De Stanfries, Boerestreek 9a, 8426 BM Appelscha, tel. 0516-431238

Starttijden:
 
 
Amateurs A en B
10.30 uur
40 minuten
Masters
10.32 uur
40 minuten
Nieuwelingen
11.30 uur
30 minuten
Nieuweling meisjes
11.32 uur
30 minuten
Junior vrouwen
11.32 uur
40 minuten
Vrouwen
11.32 uur
40 minuten
Junioren
13.00 uur
40 minuten
Elite / belofte
14.00 uur
60 minuten


Jury:
Voorzitter wedstrijd
J. van der Galieen
Wedstrijd commissaris
R. Sietsema
Aankomstrechter
B. Dijkhuis
Secretaris
D. Kalsbeek
Commissaris 1
P. Bosma
Commissaris 2
J. Nieborg
Commissaris 3
E. La Gro
Microfonist
R. Bartol

 

Voorwoord Marten Visser

Stichting Sportevenementen Appelscha

Onze stichting stelt zich ten doel om grootschalige sportevenementen en culturele evenementen te organiseren.
In het jaar 2008 hebben wij de aankomst en start van Olympia’s Tour in Appelscha mogen organiseren, wat een groot succes is geweest.
En als ik het dan over “we”heb dan heb ik het over een grote schare van mensen die belangeloos als vrijwilliger meehelpen om een evenement te organiseren.
Deze mensen doen dit allemaal om op deze wijze een bijdrage te leveren aan de promotie van de gemeente Ooststellingwerf in het algemeen en Appelscha in het bijzonder.
 
Vorig jaar was het ook de bedoeling om weer een aankomst van Olympia’s Tour in Appelscha te organiseren, doch in verband met een nieuwe opzet van de landelijke organisatie moesten we op dat moment dat even aan ons voorbij laten gaan. Voor het jaar 2010 zijn we wel weer in overleg met de landelijke organisatie om de karavaan weer in Appelscha te laten arriveren.
Een gewijzigde landelijke opzet levert op dit moment voor ons als bestuur de nodige stof tot nadenken op. Binnenkort hopen we nadere mededelingen hierover te kunnen doen.
 
Maar zolang wilden wij niet wachten en in het jaar 2009 organiseerden we weer een evenement op het wielergebied. Gezien de inmiddels opgedane expertise hebben wij het aangedurfd om de Districtskampioenschappen veldrijden van de Regio Noord en Oost te organiseren.
In Appelscha hebben wij daarvoor natuurlijk een bij uitstek geschikt parkoers.
Zonder de natuur teveel geweld aan te doen hebben we samen met Staatsbosbeheer een parkoers neergezet wat volgens ons veel wielerplezier zal opleveren, zowel voor de deelnemers als wel voor de toeschouwers.
 
Ik hoop dat we na afloop kunnen spreken van een geslaagd sportief evenement.
 
Marten Visser, voorzitter


Geschiedenis veldrijden (Jan Osinga Oosterwolde)

In tegenstelling tot het wielrennen op de weg zijn bij een veldrit of cyclocross grote delen van het parcours niet geasfalteerd en rijden de renners door bossen en over velden en zandwegen.
Ook is het toegestaan de fiets op de schouders te nemen en ermee te lopen wanneer modderige stukken en obstakels het onmogelijk maken om te fietsen.De wedstrijden vinden voornamelijk plaats in de periode van oktober t/m februari. Een wedstrijd duurt over het algemeen een uur en 1 ronde.
Over het ontstaan van het veldrijden bestaan verschillende verhalen. Zo waren er wegrenners die in het veldrijden een goede voorbereiding op de wegactiviteiten zagen. Vooral bekende Tour-renners als de Belgen Philippe Thys, winnaar van de Tour de France in 1913, 1914 en 1920, Maurice Dewaele, winnaar van de Tour de France in 1929 en Sylvère Maes, winnaar van de Tour de France in 1936 en 1939 waren regelmatig in het veld te vinden. Maar ook de Fransen Henri Pélissier, winnaar van de Tour de France in 1923 en Jean Robic, winnaar van de Tour de France in 1947, legden de basis van hun successen in de wintermaanden.
Een ander verhaal is dat de Europese baanrenners in de vroege jaren van 1900 wedstrijden tussen twee steden hielden, waarbij het was toegestaan door velden te rijden en over omheiningen te springen. Bovendien zorgden de moeilijkere omstandigheden er dan voor dat ze meer intensief moesten rijden en dat ze hun rijkunst konden verbeteren.
De Fransman Daniel Gousseau, een Franse soldaat zou de eerste cyclocrosswedstrijd georganiseerd hebben en ook het eerste Franse nationale kampioenschap in 1902. Het idee ontstond bij Daniel Gousseau bij het escorteren per fiets van zijn generaal op diens Zondagse boswandelingen per paard. Hij was zo opgetogen over deze tochten, dat hij al snel besloot om wedstrijdjes te organiseren onder de soldaten. Deze wedstrijden groeiden al snel uit tot nationale en internationale competities. De sport verspreidde zich daarna ook buiten Frankrijk. Belgiëorganiseerde zijn eerste nationale kampioenschap in 1910 met als winnaar de drievoudig winnaar van de Tour de France, Philippe Thys, Zwitserland in 1912, Luxemburg in 1923 en Italiëin 1930. In Nederland werd voor het eerst een nationaal kampioenschap verreden in 1963 met als winnaar de Limburger Huub Harings. Hij herhaalde deze prestatie in de jaren 1966, 1967, 1969 en 1970. Huub Harings was ook een sterk wegrenner en nam tweemaal deel aan de Tour de France als renner van de formatie Televizier en Televizier-Batavus, waarin hij respectievelijk 32e en 75e werd. In 1924 werd de eerste internationale wedstrijd verreden in Parijs, Le Critérium International de Cross-Country Cyclo Pédestre. In de Verenigde Staten van Amerika werd Cyclocross populair in de jaren zeventig en daar werd het eerste nationale kampioenschap gehouden in 1975.
Het eerste WK werd gehouden in 1950 te Vincennes vlak bij Parijs en de eerste wereldkampioen was de Fransman en Tourwinnaar Jean Robic. Deze renner was waarschijnlijk de eerste renner die een (zelfgemaakte) valhelm droeg omdat hij bang was hoofdletsel op te lopen. Dit leverde hem de bijnaam tête de cuir (lederen hoofd) op. Jean Robic was een renner uit één stuk, een vechter op de fiets. Hij trouwde in 1947 en beloofde zijn bruid de gele trui mee te brengen als bruidsschat. Hij maakte zijn belofte waar en won in dat jaar inderdaad de Tour. In 1950 kwam hij om het leven door een ongeval, waarbij hij met zijn auto onder een geparkeerde oplegger terecht kwam.
De eerste Nederlander die aan een WK deelnam was Manus Brinkman. Hij eindigde echter nooit op het podium. Toen in 1963 het eerste Nederlands kampioenschap werd georganiseerd was hij over zijn hoogtepunt heen en eindigde als tweede. De eerste Nederlandse wereldkampioen werd Hennie Stamsnijder in 1981 in het Baskische Tolosa. Ook Hennie Stamsnijder was een goede wegrenner en reed twee keer de Tour de France uit. Zijn beste prestatie was een 80e plaats in 1981.
Andere Nederlandse wereldkampioenen waren:
Henk Baars in 1990 in het Spaanse Gexto, Adrie van der Poel in 1996 in het Franse Montreuil, Richard Groenendaal in 2000 in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel en Lars Boom in 2008 in het Italiaanse Treviso. Bij de professionals werden de meeste overwinningen behaald door de Belgen, namelijk 25. De wereldtitel werd 10 keer behaald door een renner uit Frankrijk, zevenmaal door iemand uit Zwitserland en zesmaal door een renner uit Italiëen Duitsland.
Bij de beloften was er tweemaal een Nederlandse wereldkampioen, namelijk Thijs Verhagen in 2002 in Zolder in Belgiëen Lars |Boom in 2007 in het Belgische Hooglede-Gits. Bij de junioren was er zesmaal een wereldtitel voor een Nederlander en wel voor Richard Groenendaal in Pontchâteau in 1989, Eric Boezewinkel in het Spaanse Getxo in 1990, Gretienus Gommers uit Kollumerzwaag in 1994 in het Belgische Koksijde, Lars Boom in 2003 in het Italiaanse Monopoli, Boy van Poppel in 2006 in Zeddam en Tijmen Eising in 2009 in Hoogerheide. Bij de vrouwen won Marianne Vos de wereldtitel in 2006 en 2009 en Daphny van den Brand in 2003.
Het eerste Friese kampioenschap werd verreden in de bossen van Appelscha op 18 januari 1969. De kampioenen werden Klaas Stobbe bij de amateurs, Anne Wiegersma bij de Nieuwelingen en Appelschaster Willem Oosterloo bij de adspiranten. De eerste nationale veldrit werd in Fryslân georganiseerd in 1976 door de WV Drachten in De Hemrik, met als onderdeel de Friese kampioenschappen. In 1979 werden deze kampioenschappen verplaatst naar het Leembultcircuit in Drachten. Op dit circuit werd tot en met 1993 vrijwel jaarlijks het Fries of regionaal kampioenschap verreden.
Over het algemeen is het veldrijden een aangelegenheid voor het Zuiden van het land en komt dit in het Noorden maar moeilijk van de grond. Wel wordt er in Surhuisterveen sinds 4 januari 1995 de Internationale Centrumcross gehouden. Een niet meer weg te denken gebeuren, waarbij bij de professionals de top van het internationale wielrennen aan de start komt. Deze cross heeft dan ook niet voor niets van de UCI de klasse 1 status gekregen.
Bekende winnaars van deze cross waren de Belgische wereldkampioen Mario de Clerq, drievoudig winnaar Richard Groenendaal en Lars Boom.
Als we over Friese crossers spreken dan mogen we, naast Gretienus Gommers, Willem Oosterloo uit Appelscha niet vergeten. Deze werd maar liefst 11 keer Fries kampioen. 1 keer bij de adspiranten, 1 keer bij de Nieuwelingen en maar liefst 8 keer bij de amateurs. In 1985 werd hij nog eens Fries kampioen bij de liefhebbers.
 
 


 


Route

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

 

 


Renners

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Uitslagen

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen