Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Wedstrijden

2013-06-15 - KogaRonde van Z.O. Friesland voor junioren / dames


Terug naar overzicht

Inleiding

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Koga Ronde Zuid Oost Friesland voor dames en junoren


Start- en finsh: Bosberg Appelscha

Start    Raboronde voor junioren: 9.30 uur / finish 12.29 uur - 125 km.

Start dames: 14.00 uur / finish 16.57 uur - 125 km.

  Technische Gids
 
Inschrijving:
Sportpark De Steegde, VV Stânfries, Boerestreek 9a, 8426 BM Appelscha, tel. 0516-431238
Kleedruimte:
idem
Juryruimte:
Rest.Bowlingcentrum Eetcafé By Bouma, Boerestreek 17, 8426 BM Appelscha
 
 
Appelscha voor de vierde keer gastheer van de Ronde van Zuidoost Friesland.

 
Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni a.s. staat Appelscha weer helemaal in het teken van de wielersport. Op die dagen wordt namelijk de oudste wielerklassieker van Fryslân verreden, met start en finish op het hoogste punt van deze provincie, de Bosberg. Het is al weer voor de vierde keer dat Appelscha de gastheer mag zijn van dit wielergebeuren. De Ronde van Zuidoost Friesland kreeg Appelscha voor het eerst als start- en finishplaats in 2010. De Ronde zelf is al veel ouder en werd voor het eerst verreden als Ronde van Zuid Friesland in 1975, met als winnaar Piet Kuys. Start en finish waren toen echter in Heerenveen. Appelscha zag in 2010 René Hooghiemster, die in die tijd reed voor het Team van Ruiter Dakkapellen, als eerste over de finish komen als winnaar van de sprint van een kopgroep van drie man. In die sprint wist hij de hedendaagse criteriumkoning Jan Bos uit Bontebok te verslaan. René Hooghiemster rijdt nu voor het Duitse team NSP Ghost en rijdt met deze ploeg een internationaal programma. Bij de junioren ging de overwinning naar Dylan van Baarle nu rijdende voor het Rabobank Development Team, maar toen voor het Team Restore Cycling. Hij won de sprint van een kopgroep van 11 man. In het eerste jaar was er nog geen Ronde van Zuidoost Friesland voor dames. Dat was in 2011, voor het eerst sedert 2003, wel het geval. Deze klassieker voor dames werd eerder ook verreden vanuit Heerenveen, eerst als de Batavus Voorjaarsrace en later als de Haak Voorjaarsrace. De laatste winnares van de Haak Voorjaarsrace was Bertine Spijkerman, die toen reed voor de formatie van Farm Frites-Hartholt. Bertine Spijkerman was een van de beste Friese wielrensters ooit en mocht zelfs eens de roze trui dragen in de Giro voor dames. In 2011 ging de overwinning bij de vrouwen naar Janneke Kanis van de GRC Jan van Arckel, dit jaar uitkomend voor het Team Argos-Shimano, die de sprint won van een kopgroep van 4 vrouwen. Bij de elite en de beloften werd de strijd in 2011 gewonnen door Michael Vingerling die dat jaar reed voor het Ubbink Cycling Team. Hij won de sprint van een kopgroep van 4 man die met een lichte voorsprong op het peloton de Bosberg opkwam. Opnieuw was het Jan Bos uit Bontebok die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Michael Vingerling rijdt nu voor het Belgische Team 3M.
Bij de junioren ging de overwinning in dat jaar naar de voor de Belgische ploeg CT Menen rijdende Rick Mensink uit Zwolle die solo over de finish kwam met 56 seconden voorsprong op de nummer twee, Ivar Slik van Sinnige Bouw. In 2012 ging Peter Schep van het Koga Cycling Team bij de elite en beloften als winnaar over de eindstreep op de Bosberg. Hij won de sprint van zijn medevluchter Jeffrey Wiersma uit het Belgische Kalmthout. Beide renners hadden een voorsprong van 1.10 op het peloton. Bij de elite vrouwen ging de overwinning naar Monique van de Ree van Skil-Argos en nu rijdend voor het Cyclelive Plus Zannata Wielerteam. Zij wist in de massasprint van het peloton Roxane Knetemann nipt te verslaan. Bij de junioren won Jeroen Smits van de WV Viking Waterland, maar nu rijdende voor RRC de Pedaalridders. Hij was de snelste in de sprint van een kopgroep van 9 man.Ook dit jaar komen er weer veel sterke renners aan de start bij zowel de junioren, de dames als de elite en beloften. Het is een internationaal gezelschap wat gaat strijden om de fel begeerde overwinning in deze editie van de Ronde van Zuidoost Friesland. Zeker is al dat bij de dames een Australische ploeg aan de start verschijnt en voor de wedstrijd bij de elite en beloften heeft zich een wielerploeg uit Berlijn aangemeld. Als we de uitslagen van dit jaar bekijken dan kunnen we al een aantal favorieten noemen. Dat zijn bij de elite vrouwen, de winnares van de EPZ Omloop in ‘s Heerenhoek en het criterium in Oud Gastel, Vera Koedooder uit Apeldoorn van het Sengers Ladies Cycling Team en de winnares van de Ronde van Gelderland, Kirsten Wild van het Team Argos Shimano.
Maar zeker is dat ook onze regionale favorieten, Ilona Hoeksma uit Luxwoude van het Team Parkhotel Valkenburg en Anouska Koster uit de Westereen van het Team Polaris alles op alles zullen zetten om deze klassieker te winnen.
 
Ronde miss:
 
 

Mijn naam is Marieke Vledder.

Ik ben geboren in Wolvega en daar woon ik nog steeds samen met mijn ouders en oudere broer.

 Ik zit in leerjaar 3 van het VMBO van het Lindecollege in Wolvega. Hou van gezelligheid en vind het leuk om met vriendinnen af te spreken.

Tevens hou ik erg van sport, o.a. handbal en hardlopen. Handbal doe ik 3x per week (2x training en op zondag een wedstrijd). Daarnaast loop ik hard met een vriendin en soms samen met mijn vader.

Mijn vader is al vele jaren actief in de karavaan als chauffeur van de rondearts.

Ook loop ik af en toe modeshows (o.a. voor Hans Noordstrand te Nijeholtpade) en ik vind het een eer om rondemiss te mogen zijn.
 
Groeten   Marieke Vledder

Juryopstelling:Voorzitter wedstrijd - Miranda Colenbrander
Wedstrijdcomm. 2 - Maurice Nijmeijer
Wedstrijd comm. 3 - Natasja van der Velde
Ass. wedstrijdleider - Nel Hadderingh
Tweede wedstrijdleider - Sanne Briggeman
Aankomstrechter - Jan Nijmeijer
Commissaris 1 / Computerverwerking - Theo Jurriens
Commissaris 2 - Janke Haanstra
Commissaris 3 - Luitsen Regtop
Commissaris bezemwagen - Klaas Meindertsma
Microfonist - Erik Jager
Motorordonnance - Sjoerd Valkenburg
Motorrijder - Peter Bosman
Videofinish / Tijdwaarnemer - Richard Beereboom


 


Route

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Route en Tijdschema

   Routeomschrijving Junioren

   Routeomschrijving  Dames

   Routekaart

 


Renners

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

  junioren

   dames

 


Uitslagen

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen
 
   Uitslag junioren
 
Julius van den Berg verrassend winnaar Ronde van Zuidoost Friesland voor junioren.
 

Julius van den Berg uit Purmerend van de WV Viking Waterland is zaterdag 15 juni verrassend winnaar geworden van de Ronde van Zuidoost Friesland. Hij ging na 120 kilometer solo over de finish op de Bosberg in Appelscha. Het was voor Julius van den Berg zijn eerste overwinning van het seizoen en dan nog wel een klassieker. Hij had ook niet gedacht dat hij weg zou kunnen blijven toen hij in de laatste drie kilometer wegsprong uit de kopgroep van 8 renners. Er gingen zaterdagmorgen 120 junioren van start op de Bosberg in Appelscha. Op dat moment waren het nog goede omstandigheden maar dat veranderde later in de wedstrijd toen stevige regenbuien en bij vlagen een stormachtige wind de renners teisterde. Van de 120 gestarte renners wisten zich dan ook maar 28 te klasseren. De beslissing viel vlak voor de eerste passage van de finish toen 12 man wegsprongen uit het peloton. Deze hadden een kleine voorsprong op drie achtervolgers en weer een iets grotere op nog eens zes uit het peloton weggesprongen renners. Het peloton was volledig uit elkaar geslagen en bij Ravenswoud werd de laatste groep dan ook door de jury uit de koers gehaald. Inmiddels hadden nog eens vijf man het peloton vaarwel gezegd en uiteindelijk ontstond er bij Fochteloo een kopgroep van 26 man. In de laatste 20 kilometer demarreerde Jerry Roling uit Heemskerk als eerste uit de grote kopgroep, maar meer dan vijf seconden voorsprong kreeg hij niet. Vervolgens waren het 4 renners die in de slag gingen en een voorsprong pakten van 7 seconden op nog eens vier achtervolgers. De twee vluchtgroepjes kwamen bij elkaar en met nog 4 kilometer te gaan gingen er 8 man aan de leiding. In de laatste drie kilometer was het Julius van den Berg die uit de kopgroep demarreerde en een kleine voorsprong wist te nemen. Zoals hij na afloop verklaarde kon hij die kleine voorsprong dankzij zijn goede benen tot aan de finish behouden om uiteindelijk met drie seconden voorsprong solo naar de zege te rijden. De zege had hij mede te danken aan zijn ploegmakkers in de kopgroep die de rem erop zetten toen hij demarreerde. Op de tweede plaats eindigde een van de gedoodverfde favorieten, André Looij uit Wilnis van de WV Viking Waterland, winnaar van de Ronde van het Lage Land en de GP André Noyelle in het Belgische Ieper dit jaar. Derde werd op 4 seconden Bas van der Kooij uit Maassluis van het Restore Cycling Team.

Uitslag van de eeerste tien is als volgt:
 1. Julius van den Berg Purmerend WV Viking Waterland
 2. André Looij Wilnis WV Viking Waterland
 3. Bas van der Kooij Maassluis Restore Cycling Team
 4. Patrick van der Duin Nieuw Roden WSV Emmen
 5. Jim Lindenburg Wateringen Restore Cycling Team
 6. Jorrit Lind Twisk WV Viking Waterland
 7. Hartthijs de Vries Kollum WV Otto Ebbens
 8. Adriaan Janssen Diepenveen OWC
 9. Stan Wijkel Holsloot WSV Emmen
 10. Ocko Geserick Hilversum UWTC De Volharding
Foto's Joh Veenstra Oosterwolde: www.oypo.nl/johnveenstra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

   Uitslag vrouwen
 
  
Ronde van Zuidoost Friesland krijgt met winnares Kirsten Wild grote naam op erelijst.
 

Kisten Wild uit Zwolle van het Team Argos-Shimano heeft zaterdag 15 juni de Ronde van Zuidoost Friesland voor vrouwen gewonnen. Daarmee kreeg de organisatie, de Stichting Wieler Promotie Olympia, een grote naam op de erelijst van deze klassieker. Kirsten Wild is namelijk niet de eerste de beste en wist dit jaar 4 etappes te winnen in de Energiewacht Tour en ook winnares te worden van de Ronde van Gelderland. Dit was weer de eerste grote koers die ze reed nadat ze eind april haar schouder had gebroken in de Omloop van Borssele. Er gingen zaterdagmiddag 115 dames van start in deze door de harde wind zware koers. De koers werd opengebroken door Ilona Hoeksma uit Luxwoude van het Parkhotel Valkenburg Cycling Team, Rozanne Slik uit Bergen NH, eveneens van het Parkhotel Valkenburg Cycling Team en de Australische Grace Sulzberger van het Australische Team. Dit drietal wist een voorsprong op te bouwen van 1.40 minuten op een achtervolgende groep van 5 rensters met daarbij de Australische Rebecca Wiasak, Anna van der Breggen van het Sengers Ladies Cycling Team, Kirsten Wild van Argos-Shimano, Melissa Steenhof van de WV Woonexpo Kapenga en Natalie van Gogh van het Dura Vermeer Cycling Team. Dit vijftal wist zich na Langedijke bij de drie koploopsters te voegen en zo ging een kopgroep van 8 rensters op naar de eerste passage van de finish. De voorsprong groeide van 35 seconden naar 1.25 minuten bij het ingaan van de laatste 25 kilometer. Op dat moment waren er nog 46 vrouwen in koers. Het was Anna van der Breggen uit Hasselt van het Sengers Ladies Cycling Team die als eerste aanging en Kirsten Wild, Rebecca Wiasak en Natalie van Gogh met haar meekreeg. Deze vier vrouwen wisten een voorsprong te nemen van uiteindelijk 25 seconden op de rest van de kopgroep, waaruit inmiddels de Australische Grace Sulzberger was weggesprongen. Deze wist in de laatste drie kilometer nog aansluiting te vinden bij de kopgroep en het waren dan ook vijf vrouwen die uit moesten maken wie deze editie van de Ronde van Zuidoost Friesland op haar naam mocht schrijven. Het was Kirsten Wild die nog de beste sprint in de benen had en deze rassprintster wist dan ook als eerste over de finish op de Bosberg te komen. Op de tweede plaats eindigde Anna van der Breggen uit Hasselt van het Sengers Ladies Cycling Team en derde werd Natalie van Gogh uit Nieuw Vennep van het Dura Vermeer Cycling Team.

Uitslag eerste tien:
 1. Kirsten Wild Zwolle Argos Shimano
 2. Anna van der Breggen Hasselt Sengers Ladies Cycling Team
 3. Natalie van Gogh Nieuw Vennep Dura Vermeer Cycling Team
 4. Rebecca Wiasak Australië
 5. Grace Sulzberger Australië Australian Cycling Team
 6. Ilona Hoeksma Luxwoude Parkhotel Valkenburg Cycling Team
 7. Melissa Steenhof Ureterp WV Woonexpo Kapenga
 8. Rozanne Slik Bergen NH Parkhotel Valkenburg Cycling Team
 9. Bianca van den Hoek Bussum Parkhotel Valkenburg Cycling Team
 10. Rixt Meijer Heerenveen People Trust Cycling Team

Foto's John Veenstra Oosterwolde: www.oypo.nl/johnveenstra