Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Wedstrijden

2013-12-22 - Open Fries Kampioenschappen Appelscha


Terug naar overzicht

Inleiding

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

 

Open Fries Kampioenschappen ATB en Veld

Jeugdclinic

Zondag 22 december 2013

 


Kennismaken met mountainbiken tijdens de Open Fries Kampioenschappen voor ATB en veldrijden

Op zondag 22 december vinden in Appelscha de Open Fries Kampioenschappen voor ATB en veldrijden plaats. Jongeren van zes t/m twaalf jaar kunnen deze dag kennismaken met de mountainbikesport.

 Tijdens de kampioenschappen kunnen de jongeren via een clinic meer leren over het crossen over onverharde paden in de bossen. Deelname aan de clinic is gratis.

Aanmelden
De clinic ATB vindt van 12.30 uur tot 13.30 uur plaats op het parkeerterrein t.o. Restaurant De Bosberg in Appelscha. Aanmelden kan via e-mail bij Mevr. Holtrop via E: mholtrop@swpo.nl, geef hierbij ook door of je zelf een fiets en helm hebt of niet. Inschrijving is mogelijk tot 20 december 2013.

 Op deze dag wordt samengewerkt met het initiatief ‘Lekker Fit! Fryslân’, het project dat sport en een goede gezondheid op basisscholen stimuleert. Op 50 basisscholen in Zuidoost Friesland maken kinderen kennis met sporten en sportverenigingen in hun buurt.

De ATB clinics worden georganiseerd door Kramer Fietsverhuur, ATBclinics.nl en de Stichting Wielerpromotie Olympia Heerenveen.

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Kramer Fietsverhuur en ATB Clinics,  Jan Hendrik Kramer via E: info@atbclinics.nl of T: 0516 – 433 699
 

Permanence
Inschrijving: Rikus Kramer Fietsservice, Boerestreek 12, Appelscha
Kleedgelegenheid: Voetbalver. Stânfries, Boerestreek 9, Appelscha

Inschrijving: mholtrop@swpo.nl

Inschrijfgeld:

Jeugd categorieën 1 tot en met 3 - € 2,--
Overige categorieën - € 5,--

Reglementen Open Fries Kampioenschappen Veldrijden en ATB 

Wijziging reglementen:
Jeugdleden met KNWU licentie rijden in de categorie leeftijd + 1 jaar.


Starttijden:    
       
Tijd:   Categorie: Wedstrijdduur:
10.30 uur   Jeugd 1 (jeugd 8 jaar) 15 minuten
10.50 uur   Jeugd 1 (jeugd 9-10 jaar) 15 minuten
11.10 uur   Jeugd 2 (jeugd 11-12 jaar) 20 minuten
11.40 uur   Jeugd 3 (Jeugd 13-14 jaar) 30 minuten
       
12.30 uur   Nieuwelingen junioren veld 35 minuten
12.32 uur   Nieuwelingen junioren ATB 35 minuten
12.35 uur   Dames / junioren dames / 35 minuten
    nieuweling meisjes veld + ATB 35 minuten
       
13.30 uur   Heren ATB 60 minuten
14.45 uur   Heren veld 45 minuten
       

 Juryleden:
Piet Aardema - Voorzitter
Henk v.d. Gouw - Aankomstrechter
Doortje Nagengast  -  Commissaris 1
Egbert La Gro -  Commissaris 2

Rikus Bartholt - Microfonist

 
Zondag 22 december Open Friese Kampioenschappen Veldrijden en ATB in Appelscha.
 

Alle zondagen is Appelscha het decor van grote groepen ATB’ers en veldrijders die daar hun hobby beoefenen of trainen voor wedstrijden. Zondag 22 december kunnen ze echter hun krachten met elkaar meten in wedstrijdverband want dan wordt daar het Open Fries Kampioenschap Veldrijden en ATB verreden. Start en finish zijn op het parkeerterrein aan de overzijde van Restaurant de Bosberg. Ook de route is dit jaar aan die kant van De Bosberg uitgezet, dit in tegenstelling tot voorgaande jaren. Het parcours voor de jeugd is 1300 meter en vanaf de nieuwelingen moeten de renners 2600 meter per ronde afleggen.

Het Open Fries Kampioenschap in Appelscha is inmiddels een begrip geworden bij de ATB’ers en veldrijders. Zo verklaarde de Fries Kampioen van vorig jaar, Henk Bos uit Drachten in een interview met Koos Wieling van Omrop Fryslân na afloop van de Cross in Sumar dat hij ook dit jaar zijn zinnen heeft gezet op prolongatie van deze titel.

Bij de jeugd zal de strijd ongetwijfeld gaan tussen de twee grote rivalen Miguel van Tintelen uit Baars en Björn Hommes uit Appelscha. Beide hebben dit jaar bij alle wedstrijden waaraan ze hebben meegedaan nog op het podium gestaan. Met vier overwinningen voor Miguel van Tintelen en twee voor Björn Hommes mogen ze gerust tot de favorieten worden gerekend. Vorig jaar won Miguel van Tintelen en werd Björn Hommes tweede, maar dat zou dit jaar best eens andersom kunnen zijn. Vooral omdat Björn Hommes een thuiswedstrijd rijdt.

Bij de vrouwen is Karen Brouwer uit Oosterwolde de grote favoriet. Ook vorig jaar won zij de Friese titel. In dit nog korte seizoen heeft ze al aardig van zich doen spreken met tweede plaatsen bij wedstrijden in Harderwijk en Veldhoven en een derde plaats in Almelo. Verder was er voor haar nog een zesde plaats in Dordrecht en een vierde in Schaijk.

Bij de jeugd zal ook Tibor Del Grosso uit Eelde weer meedoen in de strijd om de Friese titel, waarbij hij zal moeten afrekenen met een van de andere favorieten, Mark Dillema uit Doezum. Maar ook Marianne de Vegt uit Oosterwolde kan met steun van het thuispubliek wel eens voor een verrassing zorgen. In ieder geval heeft ze haar eerste podiumplaats van dit seizoen al te pakken met een derde plaats bij wedstrijden in Veendam.

Favorieten bij de ATB’ers zijn Bart Barkhuis uit Norg, Maarten Kemperman uit Beetsterzwaag en Stefan van Bolhuis uit Appelscha. Maar misschien verschijnen er hele andere namen op het podium want een Open Fries Kampioenschap betekent dat er uit het hele land deelnemers naar Appelscha kunnen komen. Zo won bijvoorbeeld vorig jaar Erik Groen uit het Gelderse Doorwerth de titel. Dat er veel renners op dit evenement af zullen komen is ook iets waar de organisatie, de Stichting Wieler Promotie Olympia, die samenwerkt met de Stichting (Sport) evenementen Appelscha, op hoopt. In ieder geval zal het aan het parcours niet liggen want dat is uitgezet door Jan Hendrik Kramer van Kramer Fietsverhuur uit Appelscha en Jan de Roos van Appelscha Outdoor. Kenners bij uitstek die in dit gebied ook regelmatig clinics organiseren voor ATB’ers, jeugd en volwassenen.

De wedstrijden beginnen ’s morgens om 10.30 uur met wedstrijden voor de jeugd van categorie 1. Om 11.00 uur is de jeugd van categorie 2 aan de beurt en om 11.40 uur die van categorie 3.

Om 12.30 uur beginnen de nieuwelingen en junioren veldrijders, om 12.32 uur gevolgd door de ATB ‘ers van die categorie. Om 12.45 uur gaan de dames, junioren-dames en de nieuwelingen-meisjes veldrijders en ATB’ers van start voor hun wedstrijd over 45 minuten. Om 13.30 uur beginnen de Heren ATB ‘ers aan de wedstrijd over 60 minuten, gevolgd door die van de veldrijders om 14.45 uur die eveneens 60 minuten rijden.

Het wordt ongetwijfeld weer een mooie dag met tal van spannende wedstrijden en dus genieten voor het hopelijk talrijke publiek dat nu eens niet voor leuke wedstrijden hoeft af te reizen naar de bakermat van het veldrijden in Brabant.


Route

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Parcours

Jeugd - 1.30 kilometer

Vanaf nieuwelingen - 2.60 kilometer


Route


Renners

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Uitslagen

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Uitslagen

Heren ATB

Heren veld

Junioren / nieuwelingen - ATB en veld

Dames - ATB en veld

Junior dames / nieuweling meisjes - ATB en veld

Jeugd 13 - 14 jaar

Jeugd 12 - 11 jaar

Jeugd 9 - 10 jaar

Jeugd tot en met 8 jaar

 

Sterke bezetting bij Open Fries Kampioenschap ATB en Veldrijden in Appelscha.

 

Het Open Fries Kampioenschap ATB en Veldrijden, zondag 22 december in Appelscha, is een groot succes geworden. Er kwamen niet minder dan 200 renners aan de start, waaronder grote namen als een Ramses Bekkenk uit Schoorl, Karen Brouwer uit Oosterwolde en Bart Barkhuis uit Norg.

De wedstrijd begon ’s morgens onder goede omstandigheden met de wedstrijd voor de jeugd van 6 t/m 8 jaar. Het was hier Niels Brinkman uit Noordlaren die de toon aangaf en deze wedstrijd wist te winnen. Op de tweede plaats eindigde Danny Turkstra uit Beilen en voor een plaatselijk succes zorgde met een derde plaats, Tycho Poortinga uit Appelscha.

Daarna was het de beurt aan de jeugd van 9 en 10 jaar oud, met daarbij de grote favoriet en Nederlands kampioen ATB, Björn Hommes uit Appelscha, dit seizoen al zeven keer winnaar van een veldrit bij de jeugd van categorie 3. Hij moest echter deze keer zijn meerdere erkennen in de een jaar oudere Brian de Vries, maar met een tweede plaats kwam hij ook deze keer weer op het podium en dat alweer voor de 16e keer dit seizoen. Derde werd Joost Brinkman uit Noordlaren.

Bij de jeugd van 11 en 12 jaar stond er geen maat op de blonde pijl uit Eelde, Tibor Del Grosso. Hij ging er meteen bij de start als een speer vandoor en niemand wist meer bij hem in de buurt te komen. Hij werd dan ook, evenals in 2012, onbedreigd Fries kampioen. Als tweede eindigde Anniek Zwiers uit Schoonoord en voor een plaatselijk succes zorgde met een derde plaats, Tycho Dijkstra uit Appelscha.

Ook bij de jeugd van 13 en 14 jaar ging de overwinning naar huize Del Grosso in Eelde.

Deze keer was het Bodi Del Grosso die vanuit de start de leiding nam en deze ook niet meer afstond. Het was Mark Dillema uit Doezum die alles uit de kast haalde om hem nog te achterhalen. Hem in eerste instantie ook wel wist te naderen, maar al snel inzag dat er tegen een Bodi Del Grosso in deze vorm geen kruit was gewassen en zich vervolgens beperkte tot het consolideren van de tweede plaats. Overtuigend Fries kampioen werd dan ook Bodi Del Grosso uit Eelde. Op de tweede plaats eindigde de dappere Mark Dillema uit Doezum en derde werd Sabine Snoeier uit Linde. Marianne de Vegt uit Oosterwolde deed het ook prima met een vijfde plaats in dit sterke veld.

Na de jeugd kwamen de nieuwelingen en junioren veldrijders aan de start. Ook hier een grote naam aan de start in de persoon van Jens Dekker uit Fluitenberg. Dit jaar al vaak succesvol en o.a. winnaar van de Super Prestige Cross bij de jeugd in Gieten. Maar ook derde in de zware Belgische veldrit in Oudenaarde, de Koppenbergcross. Jens Dekker is een zoon van oud beroepsrenner Dick Dekker en gaat 1 januari a.s. rijden voor de Belgische formatie BKCP-Enertherm. Gezien zijn staat van dienst was het dan ook geen wonder dat hij onbedreigd beslag wist te leggen op het Open Fries Kampioenschap. Op de tweede plaats eindigde Eit Visser uit het Groningse De Wilp en derde werd Ellert Visser, eveneens uit De Wilp. Bij de nieuwelingen en junioren ATB was het Simon Coopmans uit Alteveer die onbedreigd de Friese titel greep. Op afstand werd Micha Gankema uit Assen tweede en als derde eindigde Rick de Vries uit Wolvega.

Bij de nieuwelingen-meisjes en junioren-vrouwen greep Rachelle Huberts uit Assen de Friese titel. Tweede werd Paulien Koster uit Delfstrahuizen en voor een plaatselijk succes zorgde met een derde plaats, Daniëlle Drenth uit Ravenswoud.

Fries kampioen bij de nieuwelingen-meisjes veldrijden werd Lisa de Jong uit Oosterwolde.

Bij de dames ATB reed Karen Brouwer uit Oosterwolde onbedreigd naar de titel. Karen Brouwer, die het een superleuke wedstrijd vond, had deze keer de voorkeur gegeven aan de wedstrijd voor ATB ‘ers, hoewel ze tegenwoordig ook heel goede resultaten boekt bij het veldrijden, wat haar dit jaar zelfs al vier podiumplaatsen opleverde.

Het was dubbel feest in huize Brouwer, want moeder Thea Brouwer reed naar een tweede plaats. Op de derde plaats eindigde Nicky Del Grosso uit Eelde, de sportieve moeder van de winnaar bij de jeugd van 10 en 11 jaar, Tibor Del Grosso en die bij de jeugd van 13 en 14 jaar, Bodi Del Grosso.

Bij het veldrijden van de dames ging het er spannend aan toe. Uiteindelijk was het de leidster in het tussenklassement van de ICW Noord Wintercompetitie, Daniëlle Meijering uit Stadskanaal, die aan het langste eind trok en als winnares het fraaie shirt behorende bij het Open Fries Kampioenschap aan mocht trekken. Als tweede eindigde Ilona Hoeksma uit Luxwoude, die het veldrijden als training beschouwd voor het komende wegseizoen en derde werd Ivana Tiessens uit Zuidhorn.

Het klapstuk van de dag was de wedstrijd voor de Heren ATB met liefst 73 deelnemers, waaronder de winnaar van de strandraces in Egmond aan Zee, Noordwijk en Petten, Ramses Bekkenk uit Schoorl, die verder ook nog zilver won bij het NK op de marathon en derde werd in de SKS Bike Marathon in het Duitse Sundern. Kortom een topper.

Hij liet er dan ook geen twijfel over bestaan dat hij zijn zinnen had gezet op de Friese titel. Hij ging er meteen vanaf de start al vandoor en de concurrentie zag hem pas na de finish terug. Op de tweede plaats eindigde Tom Bonder uit Assen, 7e bij het NK in Groesbeek en derde werd de nummer 5 bij het NK marathon, Tim Steenge uit Assen.

Een compliment verdient ook de plaatselijk favoriet Stefan van Bolhuis uit Appelscha die temidden van dit geweld achter de favorieten op een hele mooie vierde plaats beslag legde.

Begon het bij de huldiging van de winnaar van de wedstrijd bij de ATB zachtjes te regenen, bij de start van de laatste wedstrijd van de dag, die van de Heren Veldrijders, viel de regen echt met bakken uit de lucht en liep door de rukwinden zelfs de tent nog even gevaar. Alle respect dan ook voor de renners die niet van opgeven wilden weten en er nog een mooie wedstrijd van maakten. Ook hier weer een grote naam in het veldrit en ATB gebeuren aan de start en wel Bart Barkhuis uit Norg. Tweede bij de nationale veldrit in Schaijk en genomineerd voor sportman van het jaar in Norg. Hij had in de door de regen zwaar geworden wedstrijd af te rekenen met de winnaar van vorig jaar, Henk Bos uit Drachten, die zijn zinnen had gezet op prolongatie van de Friese titel, alsmede het grote talent, Patrick van der Duin uit Nieuw Roden. Bart Barkhuis liet echter al vanaf het begin zien dat hij zijn zinnen had gezet op dit Open Fries Kampioenschap en reed vanuit de start bij zijn concurrenten vandaan.Tussen Henk Bos en Patrick van der Duin was het stuivertje wisselen, maar uiteindelijk was het toch Patrick van der Duin die beslag legde op de tweede plaats. Als derde eindigde de kampioen van vorig jaar, Henk Bos uit Drachten. De wedstrijd van de veldrijders werd vanwege het slechte weer met tien minuten ingekort.

Zowel renners als publiek waren vol lof over het door de mensen van Appelscha Outdoor en Kramer fietsservice uitgezette parcours rondom de grote zandvlakte. Ook de organisatie, de Stichting Wieler Promotie Appelscha en de Stichting (Sport) evenementen Appelscha en hun medewerkers mochten de nodige complimenten in ontvangst nemen voor deze geslaagde dag.