Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Wedstrijden

2014-08-03 - Bosbergronde Appelscha (Omloop 3.000 meter)


Terug naar overzicht

Inleiding

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Bosbergronde Appelscha (Omloop 3.000 meter)
Zaterdag 2 augustus 2014
Zondag 3 augustus 2014

 

Zaterdag 2 augustus 2014
Start 16.00 uur Dikke Banden Race voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar
- Inschrijving vanaf 14.00 uur of via mail mholtrop@swpo.nl

Zondag 3 augustus 2014
Start 17.00 uur: elite vrouwen, belofte vrouwen, amateur vrouwen, junior vrouwen
Start 18.30 uur: elite, belofte, amateurs

Start / finish: Bosberg Appelscha (t.o. Openlucht Theater)

Kleedgelegenheid
V.V. Stânfries
Boerestreek
Appelscha

Permanence:
Kantine Midgetgolfpark Friesland
Bosberg 4
8426 GJ  Appelscha

Organisatie:
Fiets4daagse -  www.fiets4daagseappelscha.nl
SPA'05 - www.appelscha.nl/spa-05-stichting-promotie-appelscha
SA3 - www.sa3.nl

Jan Osinga - Oosterwolde (P.R.)

Hielke Stroetinga (S.W.P.O.)
Marietje Holtrop (S.W.P.O.)

Jubileum Ronde van Appelscha.

 Renners en toeschouwers van harte welkom bij deze jubileum uitgave van de Ronde van Appelscha.

Het is namelijk vandaag de veertigste keer dat deze ronde verreden wordt. Het was in 1961 dat het toenmalige bestuur van de VVV in Appelscha het besluit nam om voor de vele toeristen die zomers in Appelscha verblijven een wielerronde te organiseren. De eerste winnaar werd de fietsende onderwijzer uit De Wijk, Roel Hendriks, die ook nog reed voor de formatie Rih-Fongers. De ronde was zo'n succes dat deze niet meer weg te denken was en 1961 was dan ook het begin van een jarenlange traditie met bekende winnaars als een Henk Hoekstra, Gerard Schipper, Bennie Groen en Anne Koster. In 1988 kwam een einde aan de eerste reeks van de Ronde van Appelscha met als voorlopig laatste winnaar Tonny Teuben uit Heerenveen. Het duurde 15 jaar voordat er opnieuw een Ronde van Appelscha kwam en ook nu was het de VVV uit Appelscha die daarin het voortouw nam. Het werd een groot succes want er kwamen een kleine honderd renners aan de start en veel toeschouwers wisten de weg naar het parcours aan de Oosterse Es te vinden. Het was ook nu weer Tonny Teuben uit Heerenveen die wist te winnen. In al die jaren wist slechts een keer een buitenlander te winnen en wel de tijdelijk in Oosterwolde verblijvende Steve Fleetwood uit Engeland. Het record aantal overwinningen van de Ronde van Appelscha staat op naam van plaatselijk favoriet Wim Stroetinga, dit jaar winnaar van vier etappes in Olympia's Tour. In 2010 nam de organisatie het besluit om ook een Ronde voor vrouwen te organiseren. De eerste winnares van deze Ronde werd Loes Markerink uit Deventer, die in dat jaar reed voor de formatie Nederland Bloeit. Op de erelijst van de Ronde van Appelscha eveneens een buitenlandse renster en wel Melissa Hopkins uit Australië die in 2011 wist te winnen. Winanda Spoor uit Apeldoorn wist tweemaal te winnen en wel in 2012 en 2013.

 

In al die jaren was start- en finish van dit gebeuren op de Oosterse Es in Appelscha. Dit jaar wordt voor het eerst een rondje verreden rondom de Bosberg, het hoogste punt van Friesland, waar ook de start- en finish zijn. Het is een omloop van drie kilometer lang.

Ook dit jaar weten veel renners weer de weg naar Appelscha te vinden en bij de mannen staan er zelfs twee Olympische Kampioenen aan de start en wel Jorrit Bergsma uit Aldeboarn en Sven Kramer uit Oudeschoot. Maar ook de Nederlands Kampioen Marathonschaatsen, Arjan Stroetinga uit Waskemeer zal aan de start verschijnen. Het kan een mooi gevecht worden tussen twee broers, want Wim Stroetinga, de recordhouder wat betreft het aantal overwinningen, heeft aangegeven ook aan de start te zullen verschijnen. Ook de winnaar van vorig jaar Durk Fabriek uit Haulerwijk zal ook nu weer een gooi naar de overwinning doen. Maar misschien is het nu toch Umberto Atzori uit Zorgvlied, die na veel tweede plaatsen, eens mag plaatsnemen op de hoogste trede van het erepodium. We zullen het zien. In ieder geval staat het groot aantal bekende namen wat aan de start zal verschijnen garant voor een mooie koers. Wij wensen u als organisatie dan ook veel kijkplezier en de renners veel succes.

Stichting Wieler Promotie Olympia,
Sa3
SPA05
Fiets4daagse Appelscha. 

 

Jury:
Voorzitter - Jan Nijmeijer
Wedstrijdcomm. 2 /  secretaris -  Maurice Nijmeijer
Wedstrijdcomm. 3 -  Piet Aardema
Aankomstrechter /  computerverwerking - Nel Hadderingh
Comm. 1 -  Rinus Verschoor
Video finish - Pier Kalsbeek
Microfonist - Erik Jager


 

 

 


Route

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Parcours:

Start: Bosberg (t.o. Openlucht Theater)
Links af: Schapendrift
Links af: Schapendrift
Links af: Drentseweg
Recht door: Boerestreek
Linksaf: Bosberg
Finish: Bosberg
Renners

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Deelnemers:

Elite, belofte, amateurs

Elite vrouwen, elite belofte en junior vrouwen

 


Uitslagen

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Uitslag ellite, belofte, amateurs

Uitslag vrouwen

Roxane Knetemann en Wim Stroetinga winnen Omloop van de Bosberg.

 Roxane Knetemann heeft de Omloop van de Bosberg bij de vrouwen gewonnen en haar partner Wim Stroetinga wilde niet voor haar onderdoen en won enkele uren later die bij de mannen.

Daarmee werd het dus dubbel feest in huize Stroetinga in Nijkerk, waar Wim en Roxane Knetemann tegenwoordig wonen.

Er stonden zondagmiddag 3 augustus 50 vrouwen aan de start van de Omloop van de Bosberg die 16 keer een rondje rondom de Bosberg moesten maken. In totaal 60 kilometer. Het was een mooie wedstrijd waar van begin af aan volop strijd werd geleverd. Even leek het erop, dat favoriete Roxane Knetemann er al snel alleen vandoor zou gaan, toen ze in de derde ronde met voorsprong doorkwam, maar het jagende peloton liet haar niet gaan en in de vierde ronde was haar voorsprong al behoorlijk geslonken. In de vijfde ronde kwam het peloton in gesloten formatie door met op kop Wendy Oosterwoud uit Ureterp. Ook Daniëlle Lissenberg-Bekkering uit den Ham GN en Willeke de Jong uit Ubbena probeerden nog weg te raken, maar zonder succes. In de voorlaatste ronde was er nog een felle demarrage van Wendy Oosterwoud, maar ook deze poging leverde niets op. Het kwam dus aan op een massasprint en daarin toonde Roxane Knetemann zich de sterkste. Ilona Hoeksma uit Luxwoude, die zaterdag nog een zware wedstrijd in België had gereden, eindigde als tweede en de Drentse Marije Joling die tegenwoordig in Oudeschoot woont werd derde. Het was voor Roxane Knetemann de tweede overwinning van het seizoen, eerder won zij al de Ronde van Huijbergen. Ook werd ze nog derde in de klassieker de Parel van de Veluwe en derde in de Frauen Grand Prix Gippingen in Zwitserland. Verder reed ze met het Rabobank-Liv women Cycling Team de door Marianne Vos gewonnen Giro Rosa of te wel de Ronde van Italië voor vrouwen. Kortom een naam die niet misstaat op de erelijst van de Ronde van Appelscha voor vrouwen. Na afloop verklaarde Roxane Knetemann dat ze al vroeg in de wedstrijd alleen weg probeerde te komen maar dat het peloton haar niet liet gaan. Toen moest ze het wel op een sprint laten aankomen. Hoewel zij niet de beste sprinster is van het vrouwenpeloton voelde ze zich wel erg sterk en dat was deze middag genoeg voor de overwinning.Voor Ilona Hoeksma was het de tweede keer dit seizoen dat ze op het podium kwam, eerder werd ze al tweede in de Klassieker de Molen Omloop van de Schermer. De leidersprijs ging ook naar Roxane Knetemann en tevens wist ze de snelste ronde te rijden met een snelheid van 43,959 kilometer per uur.

Om even na half zeven in de avond gingen de mannen van start voor hun wedstrijd over 80 kilometer. Ook bij de mannen vanaf de eerste ronde al strijd. Al in de tweede ronde probeerden drie man te ontsnappen uit het peloton, met daarbij Marco Hoekstra uit Haren, winnaar van de Ronde van Ternaard en derde in de Koga Ronde van Zuidoost Friesland. Ze wisten een maximale voorsprong te veroveren van 20 seconden, maar in de vijfde ronde wist het jagende peloton hen te achterhalen. De rust was echter van korte duur, want een ronde later reden er 5 man uit het peloton met daarbij Harry Sweering uit Sneek, winnaar van o.a. de klassieker Limburgs Mooiste. Er werd ontzettend hard gereden, waarbij de snelste ronde op naam kwam van Roy Eefting uit Grolloo, maar tegenwoordig wonende in Apeldoorn, met een gemiddelde snelheid van maar liefst 49,504 kilometer per uur. Daarna waren er nog pogingen van Harry Sweering en Gijs Strating uit Haren maar ze wisten niet uit de greep van het jagende peloton te raken, vaak aangevoerd door Arjan Stroetinga uit Waskemeer. De beslissende slag viel in de dertiende van de 26 ronden toen vier man er vandoor gingen. Deze vier, Wim Stroetinga uit Nijkerk, Christijn Groeneveld uit Heerhugowaard, Simon Schram uit Wolvega en Nick Stöpler uit Woerden, wisten wel uit de greep van het peloton te blijven en namen een maximale voorsprong van bijna een minuut. Onder aanvoering van Sven Kramer en Jasper Bugter uit Arnhem wist het peloton nog terug te komen tot 35 seconden. Verder lieten de mannen aan de kop het echter niet komen en toen ze even weer meer gas gaven liep de voorsprong al snel weer op tot een kleine 50 seconden. De sprint tussen deze vier man moest dan ook uitmaken wie deze 40e editie van de Ronde van Appelscha zou gaan winnen, met natuurlijk als grote favoriet daarvoor Wim Stroetinga.

Deze maakte zijn favorietenrol waar en won met overmacht de sprint voor Simon Schram uit Wolvega die tweede werd en Nick Stöpler die als derde eindigde. Christijn Groeneveld uit Heerhugowaard werd vierde en op een goede 46 seconden eindigde Johan Knol uit Midwolde als vijfde. Wim Stroetinga won daarmee voor de vierde keer de Ronde van Appelscha, een record dat waarschijnlijk nog lang stand zal houden. Eerder dit jaar won hij vier etappes in Olympia's Tour, de ZODC Zuidenveldtour en Rund um Steinfurt in Duitsland. Opnieuw dus een grote naam op de erelijst van de Ronde van Appelscha voor mannen.

De Omloop van de Bosberg viel zowel bij de renners als het publiek, dat in grote getale op deze wedstrijd was afgekomen, zeer in de smaak en is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.

Met dank aan de vrijwilligers, jury, EHBO en vele anderen kan de organisatie terug kijken op een zeer geslaagde dag.

 

Door de storing is niet het hele verhaal in de LC verschenen, hier het complete verhaal

Dubbelslag voor koppel Stroetinga/Knetemann
ANDRIES HOEKSTRA

APPELSCHA Bij de dames won Roxane Knetemann gisteren op de Bosberg en haar vriend Wim Stroetinga won een paar uur later bij de mannen.

Knetemann klopte in de massasprint Ilona Hoeksma uit Luxwoude. Voor de blonde Friezin was weg naar de top van de Bosberg in Appelscha net iets te lang. ,,Ik tink no mat ik d’r ek foar gean en bin folle bak oangien mar it wie nog krekt wat te lang’’, zei Hoeksma. Vanwege een stage in Zuid Afrika stapte ze pas half april op de fiets maar binnen een paar weken was de renster van Parkhotel Valkenburg alweer wedstrijdfit.

In Zuid Afrika liep ze twee maanden stage op een school waar ze lesgaf en de derde maand maakte ze er een rondreis. Een paar keer stapte ze op een mountainbike en peddelde ze door de rimboe. ,,Dat wie allinne yn it wiekein en allegearre offroad dus ik hie mar weinig ynhâld doe’t ik weromkaam.’’ Met frisse moed stapte Hoeksma weer op de fiets en dus moet er weer rekening met haar worden gehouden.

Dat werd er ook met Roxane Knetemann, de ploeggenote van superster Marianne Vos was het eigenlijk wel aan haar stand verplicht om te winnen. ,,Dat is makkelijker gezegd dan gedaan’’, zei Knetemann. ,,Zo makkelijk is het niet om hier stiekem te winnen want zo’n rappe sprinter ben ik eigenlijk niet eens’’, zei de winnares.

Haar vriend Wim Stroetinga is dat wel maar die hoefde maar met drie man af te rekenen in de sprint. Na een uur koers reed de de Kogarenner weg met Simon Schram uit Wolvega, schaatser Christijn Groeneveld en baanrenner Nick Stöpler uit Woerden. De vier pakten al snel een minuut en temporiseerden toen even volgens Stroetinga. ,,Toen het gat terugliep naar 35 seconden hebben we weer even gasgegeven.’’ Simon Schram werd tweede voor Stöpler en Groeneveld.

Voor Stroetinga breek een spannende tijd aan. Het Koga Cycling Team stopt aan het einde van dit seizoen. De ploeg gaat op in het nieuw te vormen opleidingsteam van SEG Racing en daar is geen plek voor Stroetinga. ,,Ik hoop dat ik terecht kan bij een pro-continentale ploeg want fietsen op dit niveau zit voor mij geen uitdaging meer in’’, aldus Stroetinga. ,,Gelukkig gaat Belkin door dus dat is voor mij ook positief maar er is natuurlijk ook meer dan wielrennen maar ik hoop nog wel zeven of acht jaar te kunnen fietsen.