Home Contact

Nika Lanka
Dijkstra Drang en Bouwhekkenverhuur Leeuwarden
Rabobank
SkarWeb Internet Scharsterbrug
Fledderus Belettering Oosterwolde
Autobedrijf Van der Veen

Wedstrijden

2016-08-07 - Bosbergronde Appelscha (Omloop 3.000 meter)


Terug naar overzicht

Inleiding

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Bosbergronde Appelscha   (Omloop 3.000 meter)

Zaterdag 6 augustus 2016 (start 16.00 uur)
Zondag 7 augustus 2016
vrouwen start: 17.00 uur
mannen start: 19.00 uur

 

 

Sterke renners aan de start bij Bosberg Omloop van Appelscha op zondag 7 augustus 2016.

 Op zondag 7 augustus wordt voor de 14e achtereenvolgende keer en voor de 42e keer in totaal wat de amateurs betreft de Ronde van Appelscha verreden. Voor de 7e achtereenvolgende keer wordt er ook een Ronde van Appelscha voor vrouwen verreden. Waren start- en finish van deze ronde voorheen op de Oostserse Es, de laatste jaren wordt deze ronde verreden met start- en finish op het hoogste punt van Friesland, De Bosberg. De renners rijden een parcours van drie kilometer en starten op De Bosberg ter hoogte van het Openlucht Theater, daarna rijden ze via De Hildenberg, Schapendrift, Drentseweg en Boerestreek weer terug naar De Bosberg, waar de vrouwen finishen na 60 kilometer en de mannen na 80 kilometer. Zowel bij de vrouwen als de mannen komen de elite, beloften en amateurs aan de start, de hoogste categorie amateurs bij de KNWU. Hoewel de inschrijving nog niet is gesloten hebben zich bij de mannen al meer dan 70 renners aangemeld en bij de vrouwen al meer dan 40. En daarbij niet de minsten. Zo komen bij de mannen aan de start, de winnaar van de klassieker De Omloop van de Kerspelen in Drogeham, Chiel Breukelman uit Gramsbergen. Verder staat dit jaar ook weer aan de start de meervoudig wereld- en Olympisch Kampioen schaatsen, Sven Kramer uit Oudeschoot. Ook is present die andere grote schaatskampioen en winnaar van het goud op de 10.000 meter bij de Olympische Spelen in Sotsji, Jorrit Bergsma uit Oldeboorn. Een kanshebber uit de regio is Björn Bakker uit Wijnjewoude, die dinsdag 26 juli j.l als de nummer drie op het podium kwam bij de amateurs in de Profronde van Surhuisterveen. Een plaatselijk favoriet is Jorjan Jorritsma uit Appelscha. Bij de vrouwen komt aan de start de Nederlands Kampioene bij de elite zonder contract van dit jaar, Tessa Neefjes uit Wervershoof. Ook was zij dit jaar winnares van de Ronde van Nieuw-Vossemeer en zij kan dan ook gerust tot de kanshebbers worden gerekend. Andere bekende namen die aan de start komen zijn die van Marije Joling uit Assen, Paulien Koster uit Delfstrahuizen, de nummer twee in de vrouwenkoers van de Profronde van Surhuisterveen en de winnares van de Omloop van de Kerspelen bij de vrouwen, Danique Braam uit Veenwouden. De kans is groot dat ook de Nederlands Kampioene bij de vrouwen en winnares van de Omloop van de Bosberg vorig jaar, Anouska Koster uit De Westereen nog aan de start komt. Hetzelfde geldt voor de winnares van de Omloop van de Bosberg in 2014, Roxane Knetemann uit Nijkerk. Kortom zowel bij de mannen als bij de vrouwen staat dit jaar weer een sterk deelnemersveld aan de start. Dat betekent dat de hopelijk in grote getale aanwezige toeschouwers weer twee hele mooie en spannende wedstrijden krijgen te zien.

De wedstrijd voor de vrouwen begint om 17.00 uur en die voor de mannen om 19.00 uur. In verband met het opbouwen van het parcours zijn de straten Bosberg, Hildenberg, Schapendrift en het tot het parcours behorende gedeelte van de Drentseweg en de Boerestreek vanaf 14.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Zo spoedig mogelijk na de wedstrijden en het opruimen van de hekken wordt het parcours weer vrijgegeven voor het verkeer. Naar verwachting zal dit om 21.00 uur zijn. Mochten bewoners aan het parcours gedurende de afsluiting gebruik moeten maken van hun voertuig dan vraagt de organisatie hen om hun voertuig die middag en avond buiten het parcours te parkeren. Bedoelde bewoners krijgen hiervan schriftelijk bericht van de organisatie, de Stichting Wieler Promotie Olympia en SA3.

Voorafgaande aan de wedstrijden op zondag 7 augustus a.s. wordt op zaterdag 6 augustus a.s. De Rabo Dikke Banden Race voor de jeugd van 7 t/m 12 jaar gehouden. Die wedstrijden beginnen om 16.00 uur en worden ook gehouden op De Bosberg. Jongens en meisjes kunnen daaraan deelnemen op hun eigen fiets, mountainbike of citybike met een minimale banddikte van 28 mm. Racefietsen en raceframes zijn niet toegestaan. Ook mogen de deelnemers niet in het bezit zijn van een licentie van de KNWU. Het is een officiële fietswedstrijd die voldoet aan de eisen van de KNWU. Alles wordt dan ook perfect geregeld, zo wordt het parcours afgezet en is het dragen van een wielerhelm verplicht. Mocht men die niet hebben, dan zijn die gratis te leen bij de organisatie. Inschrijven kan via e-mailadres: mholtrop@swpo.nl of op de dag zelf vanaf 14.30 uur. Deelname is gratis en iedereen kan deelnemen, dus ook de jeugd die in Appelscha op vakantie is.


Winnaars 2015 - 1e Wouter Olde Heuvel, 2e Gary Hekman, 3e Sven Kramer

 

Zaterdag 6 augustus 2016
Start 16.00 uur Dikke Banden Race voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar
- Inschrijving vanaf 14.00 uur of via mail: mholtrop@swpo.nl

 

Zondag 7 augustus 2016
Start 17.00 uur: elite vrouwen, belofte vrouwen, amateur vrouwen, junior vrouwen
Start 18.30 uur: elite, belofte, amateurs

Start / finish: Bosberg Appelscha (t.o. Openlucht Theater)

Kleedgelegenheid
V.V. Stânfries
Boerestreek
Appelscha

Permanence:
Kantine Midgetgolfpark Friesland
Bosberg 4
8426 GJ  Appelscha

Organisatie:
Fiets4daagse -  www.fiets4daagseappelscha.nl
SPA'05 - www.appelscha.nl/spa-05-stichting-promotie-appelscha
SA3 - www.sa3.nl
S.W.P.O.


                                              

 

Even voorstellen

Mijn naam is Ilse Jasper ik ben geboren in 1999 in Assen. Ik woon vanaf mijn geboorte al in Appelscha. Na de lagere school ben ik vier jaar naar het Stellingwerf College in Oosterwolde geweest en ben in mei 2015 geslaagd. Nu volg ik de opleiding toerisme op het Friesland College in Heerenveen. Na de zomervakantie start ik aan mijn tweede jaar van de opleiding. In het eerste jaar van mijn opleiding heb ik stage gelopen bij het bedrijf Buitenplaats de Hildenberg. Ik vind het leuk om met mensen in contact te zijn en om de mensen een zo’n goed mogelijk verblijf te verzorgen. Mijn grootste hobby is het rijden en verzorgen van paarden. Ik word blij van een buitenrit door de Appelschaster bossen. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe dingen te ontdekken en om leuke dingen te doen met mijn vrienden en familie. Op Zondag 7 augustus ben ik rondemiss tijdens de wielerronde in Appelscha. Ik vind het erg bijzonder maar vooral erg leuk dat ik hiervoor gevraagd ben. Doordat ik dit jaar rondemiss ben krijg ik de kans om nieuwe ervaringen op te doen die ik weer kan gebruiken bij mijn studie. Ook vind ik het mooi dat Appelscha goede evenementen organiseert om zo toeristen te trekken. Ik wens alle deelnemers, supporters, toeschouwers en de organisatie heel veel succes.

Met vriendelijke groet Ilse Jasper

Ronde miss wordt gekleed door: Yafa Mode en Accessoires - Appelscha
en gekapt door: Kapsalon en Parfumerie Sija- Appelscha

              
www.yafamode.nl                         

 

 

Juryleden:
Voorzitter
- Jan Nijmeijer
Wedstrijdcomm.2 - Jacob Strijbosch
Aankomstrechter - Piet Aardema
Wedstrijd comm. 3 - Rinus Verschoor
Commissaris 1 - Klaas Meindertsma
Video finish  - Pier Kalsbeek
Microfonist - Erik Jager

 

 


Route

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen
Parcours:

Start: Bosberg (t.o. Openlucht Theater)
Links af: Schapendrift
Links af: Schapendrift
Links af: Drentseweg
Recht door: Boerestreek
Linksaf: Bosberg
Finish: Bosberg

 

 


Renners

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Deelnemerslijsten

Elite vrouwen, belofte vrouwen, amateur vrouwen - start 17.00 uur

Elite mannen, belofte mannen, amateur mannen - start 19.00 uur

 


Uitslagen

Inleiding   -   Route   -   Renners   -   Uitslagen

Uitslagen heren

Arjan Stroetinga uit Waskemeer wint attractieve Bosberg Omloop van Appelscha.

 

Na viermaal winst voor broer Wim in de Ronde van Appelscha was het nu de beurt aan Arjan Stroetinga om de Ronde van Appelscha op zijn naam te schrijven. Arjan deed dat door de spannende massasprint te winnen. Op de tweede plaats eindigde marathonschaatser en Europees kampioen inline-skate op de marathon Gary Hekman uit Kampen en als derde finishte de winnaar van de Omloop van de Kerspelen van dit jaar, Chiel Breukelman uit Gramsbergen.

Het was beslist geen saaie wedstrijd deze uitgave van de Bosberg Omloop van Appelscha want vanuit het begin werd er al gedemarreerd en dat bleef gedurende de hele wedstrijd zo. Even leek er sprake van een beslissende ontsnapping toen er, met nog 20 ronden te gaan, een kopgroep ontstond van 5 man bestaande uit: Binne Pier de Haan uit Oudega (Smallingerland), Frank Wierstra uit Burgum, Bas Bosma uit Meppel, Niels Potze uit Aduard en Ronald Kruijer uit Heerenveen. Deze kopgroep wist het liefst 7 ronden vol te houden en een maximale voorsprong te nemen van 20 seconden. Door het wegvallen van Bas Bosma en Ronald Kruijer door een lekke band raakte de vaart uit de kopgroep en kwam het ontketende peloton, met nog 12 ronden te gaan terug,

bij de koplopers. Bij de achtervolging van de koplopers speelde vooral het team van de NWVG uit Groningen een grote rol waarbij ook Sven Kramer zich niet onbetuigd liet. Trouwens ook de in Nederland wonende Australiër Mictchell Mulhern en de langebaanschaatser Douwe de Vries lieten zich niet onbetuigd in de achtervolging op de koplopers. Meteen nadat de koplopers waren teruggepakt ontstond er een nieuwe kopgroep met daarin ook de schaatsers Jorrit Bergsma uit Aldeboarn en Erik Jan Kooiman uit Lekkerkerk. Maar ze kwamen niet ver en in dezelfde ronde was het, opnieuw door toedoen van Sven Kramer, al weer gedaan met hun voorsprong en was het peloton weer compleet. Direct daarna probeerde Melvin van Zijl uit Harderwijk van de Belgische continentale formatie 3M het, maar ook hij kwam niet ver. In een wedstrijd die telt voor de renners met De Bosberg als scherprechter gingen eerst 8 man en daarna nog eens 4 man op avontuur maar het peloton liet hen niet gaan. Het bleef echter onrustig en de volgende vluchter was Coen Rijpma uit Wolvega. Veel ruimte kreeg hij echter niet van het jagende peloton en ook langebaanschaatser Douwe de Vries uit Heerenveen en Andries Weening uit Kootstertille wisten niet weg te blijven. Het werd dan ook een massasprint en daarin toonde rassprinter Arjan Stroetinga uit Waskemeer zich de sterkste, waarmee de overwinning in de gemeente Ooststellingwerf bleef. Na de finish ontstond er nog het nodige tumult omdat er renners waren die vonden dat Arjan Stroetinga in de sprint van zijn lijn was afgeweken. Na lang beraad van de jury werd dit protest echter afgewezen en daarmee werd Arjan Stroetinga de terechte winnaar van deze 42e uitgave van de Ronde van Appelscha. Op de tweede plaats eindigde Gary Hekman uit Kampen die ook vorig jaar tweede werd en als derde eindigde Chiel Breukelman uit Gramsbergen. De leidersprijs en de prijs voor de strijdlustigste renner ging naar Douwe de Vries uit Heerenveen. Dat deze Omloop populair is bij de renners bleek ook dit jaar weer, want er stonden bij de mannen maar liefst 111 renners aan de start. De plaatselijk favoriet Jorjan Jorritsma uit Appelscha eindigde in de sprint als 30e.   

 

 

Uitslagen vrouwen

Marije Joling uit Assen wint bij de vrouwen Bosberg Omloop van Appelscha.

 Marije Joling was na 20 ronden van drie kilometer de snelste in de massasprint van de 7e uitgave van de Ronde van Appelscha voor vrouwen. De vrouwen maakten er een mooie wedstrijd van met voortdurend demarrages maar niemand wist uit de greep van het peloton te blijven. Even leek er sprake van een serieuze kopgroep toen 6 vrouwen er vandoor gingen en een voorsprong van 15 seconden wisten te nemen, maar een ronde later was het peloton alweer compleet. En dat bleef zo gedurende de rest van de wedstrijd. Dat betekende niet dat er geen strijd werd geleverd want het was voortdurend een langgerekt peloton wat de finish passeerde. Maar het lukte gewoon niet om weg te blijven, een massasprint moest dan ook de beslissing brengen. In een mooie spannende sprint was het Marije Joling uit Assen die wist te winnen. Als tweede eindigde Melanie Klement uit het Drentse Diphoorn en derde werd de tweevoudig winnares van de Ronde van Appelscha, Winanda Spoor uit Apeldoorn. De leidersprijs ging naar Winanda Spoor en de prijs voor de strijdlustigste renster was voor Willemiek Meinders uit Dronten. Beste amateurvrouw was Esther Veldman uit Groningen. Er kwamen 55 vrouwen aan de start in deze uitgave van de Bosberg Omloop voor vrouwen, waaronder ook de Nederlandse kampioene bij de elite vrouwen zonder contract, Tessa Neefjes uit Wervershoof die in de uitslag vierde werd.